Pokrenut postupak protiv Klet grupe od strane komisije za zaštitu konkurencije

By urednik, Fri, 10/22/2021 - 16:07

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv „Klet grupe” koju čine povezana društava – dve izdavačke kuće „Klet” i „Freska” i privredno Društvo za izdavačku delatnost „Novi Logos”, saopštila je ta komisija.

Postupak je pokrenut, kako se navodi u saopštenju, radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, u smislu člana Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje u Srbiji i u njihovim prostorijama izvršila nenajavljene uviđaje.

Kako se navodi u saopštenju, Komisija na osnovu sprovedene analize uslova konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje, kao i drugih prikupljenih podataka i dokumentacije pretpostavila da „Klet grupa”, kao grupacija sa značajnim tržišnim učešćem, od 2014. godine sprovodi poslovne strategije koje odstupaju od redovnih uslova konkurencije na tržištu.

Kako dodaju, to se pre svega odnosi, na sprečavanje ili otežavanje konkurentima da uđu na tržište, cenovnu i rabatnu politiku i pogodnosti za škole u postupcima odabira udžbenika.

- Stoga je pretpostavljeno da su navedena društva od 2014. naročito, ali ne isključivo, neposredno ili posredno nametala nepravične kupovne ili prodajne cene ili druge nepravične uslove poslovanja, ograničavala tržište i odbijala saradnju što za posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje, što predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja, navodi Komisija.

Izvori: Tanjug, Pressek

Related Publisher
Topics
Article Type

Comments