Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Aleksandrijski kvartet

Aleksandrijski kvartet
Oblast:Razno
Izdavač:Obradović

"Ima osoba na ovom svetu kojima je suđeno da same sebe unište, i nikakvo razumno dokazivanje ne može da im pomogne; što se mene tiče, Justina me je uvek podsećala na mesečara koga su spazili kako korača po opasnom ravnom olovnom krovu na visokoj kuli; svaki pokušaj da je čovek probudi vikanjem mogao bi dovesti do nesreće.

Čovek je jedino mogao da je nečujno prati u nadi da će je postepeno odvući od dubokih mračnih bezdana koji su zjapili sa svih strana. Ali nekim čudnim paradoksom, baš ovi nedostaci u karakteru - ove niskosti duše - predstavljali su za mene najveću draž ove kobne dinamičke ličnosti."

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Aleksandrijski kvartet"

Upišite komentar...

o knjizi "Aleksandrijski kvartet"

21.12.2013. — Majstorski ukus, miris i bledi senzualni erotizam koji Darel donosi u sve cetiri knjige, prikazuje ga kao vodeceg majstora i pisca. Citati "Aleksandrijski kvartet" je kao posmatranje umetnika na poslu od pocetka do kraja, vidimo sloj po sloj boja koje se koriste i koje balansiraju zajedno. To je mukotrpan proces, ponekad dosadan, ali na kraju privilegija kojoj smo prisustvovali. Radnja se dogadja u Egiptu 1930-ih i '40-ih i prikazuje iste dogadjaje, ali iz drugog ugla. Interesantan je piscev preklop i prikaz vremenskih perioda. Grad Aleksandrija je, takodje, glavni lik u ovoj prici. Darel radi neverovatan posao tako sto priziva duh tog mesta tokom ovog vremena. Mozete osetiti pustinju oko sebe tokom citanja. Cita se kao politicki triler postavljen u periodu oko Drugog svetskog rata, ali je mnogo vise od toga. Prica odrazava istinu da svako sebe dozivljava kao centar sopstvenog univerzuma, ali da je realnost dosta drugacija.

o knjizi "Aleksandrijski kvartet"

21.12.2013. — Ceo zivot zivimo neke tudje zivote.Sitnim koracima idemo kroz maglu,besciljno maltaramo rukama da bi sebe nasli u toj magli,da bi bili zivi i svoji na trenutak.Al uzalud! magla je sve gusca,ne vidimo se vise,ruke se gube,noge,nos(kog zadnjeg vidimo).Izbismo se,te ruke kojima maltarasmo...nisu vise nase,nase telo postaje deo te guste i nesagledive magle.I odjednom vidimo zracak svetlosti,ne znamo sta je ali ipak sija,kao Sunce.Nase ruke,noge,telo sve vidimo,postaje deo nas...i drhtavim usnama prozborimo,,Da to sam ja,pronadjoh sebe".Ko bi rekao,taj tako mali zracak svetlosti da ubije tako gustu maglu,tolika snaga...

Lorens Darel, biografija

Lorens Darel je poznat po knjizi Aleksandrijski kvartet za koju se pretpostavljalo da će dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Rođen je u Indiji 1912. godine.Prvi roman kojim je skrenuo pažnju na sebe, Crna knjiga, u kome se oseća veliki uticaj njegovog mentora i prijatelja Henrija Milera, objavljen je u Parizu 1938. godine. Proveo je četiri godine kao ataše za kulturu britanske ambasade u Kairu, radio je na Rodosu, Kipru, u Beogradu i Argentini.... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Lorens Darel

Knjige iz istog žanra