Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Bila sam iza tebe

Bila sam iza tebe
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Ero dietro di te: znaš li šta to znači na italijanskom? To znači Bila sam iza tebe. U stvari, za sve vreme večere ona je sedela za stolom iza našeg i neprekidno me gledala, a da ja to nisam ni znao. I, zanimljivo, upravo sada shvatam da je ova rečenica, ako malo razmislim, izvanredno simbolična. Mogla bi takođe da znači: „Sve ovo vreme, sve ove godine, bila sam tik iza tebe, dosta blizu, a ti me nisi video. Sasvim je jasno da smo jedno za drugo, ali svaki put smo se mimoišli. A sada, evo mene, ovde sam i nameravam da ti to stavim do znanja, lopta je na tvojoj strani, nećeš moći da kažeš kako nisi opomenut i da se žališ kako si prošao pored prilike svoga života.“ Zar ne?

 

Glavni junak romana Bila sam iza tebe je Francuz, belac, oženjen crnkinjom, sa kojom ima dvoje dece i prolazi kroz prvu pravu životnu krizu. Njegovo detinjstvo nije bilo traumatično, nije iskusio rat, izbeglištvo, glad i smrt bližnjih, ali je došao do tridesete, onog doba kad su ga okolnosti prisilile da shvati da više nije „iznad ljudi, nego među njima“.

Njegov brak s Aleksandrinom se urušava. Istina je da je za sve kriv on. Sada nastupa nova etapa na paklenom putu u propast. Osveta njegove žene primorava ga da poče o sebi da misli kao o bezvrednom, ništavnom čoveku. Život je sad već stvarno nepodnošljiv.

On odlazi u Italiju da provede vikend sa svojim roditeljima. Tamo će se upoznati sa senzualnom, prelepom Aliće. Ponovo se oseća kao čovek, ne živi više u senci primisli na ono što je majka njegove dece radila sa crncem u Kodongu. Ali, rasplet je tek na pomolu...

 

Bila sam iza tebe je izuzetan roman, na momente mučan ali otrežnjujući i umirujući u isti mah. Ispovedna proza koja se čita naiskap, pravo remek-delo.

Ovo je četvrta knjiga francuskog pisca Nikole Farga (1972), koji već godinama živi na Madagaskaru.

 

Izuzetan senzibilitet ovom romanu daju Fargovi iskričavi, živi, opisi Italije i Italijana, te gorki piščevi osvrti na turobnu kosmopolitsku stvarnost savremene Francuske i briljantne opservacije o velikim gradovima jugoistočne Azije, u kojima se čovek oseća kao u istinskom središtu sveta.

 

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Bila sam iza tebe".

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Bila sam iza tebe"

Upišite komentar...

o knjizi "Bila sam iza tebe"

08.12.2013. — Ovo je knjiga koja se bavi pitanjem dva stranca u braku koji zivot posvecuju tome kako da uniste jedno drugo. Ipak, hteli to ili ne, stacemo na stranu glavnog lika koji sve to trpi dok se ponovo ne zaljubi u devojku koja ce vratiti smisao njegovom zivotu, ali pre toga ce morati da se odupre zeninoj nadmoci. Iako su neki delovi u knjizi teski za citanje (mucni kad opisuje kakav je zivot imao), knjiga mi se veoma svidela, a to sto je tako potresna ispovest jednog coveka, puno joj daje na vrednoci. To sto je krasi je iskreno pripovedanje bez trunke ulepsavanja...

Nikola Farg, biografija

Rođen je 1972. godine i do pre nekoliko godina je živeo u Parizu, a potom se preselio na Madagaskar gde i danas živi. Napisao je nekoliko romana, neki od njih su: Demain si vous le voulez bien (2001) i Le Tour du propriétaire (2000). Njegov četvrti roman Bila sam iza tebe je 2007. godine prevela i objavila Laguna.... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Nikola Farg

Knjige iz istog žanra