Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Blago cara Radovana

Blago cara Radovana
Oblast:Klasična književnost
Izdavač:Leo Commerce

U ovom delu Jovana Dučića je sabrano iskustvo čovečanstva, iskristalisana refleksija pisca, formiran pogled na svet, život i čoveka.

Vrhovno načelo Dučićeve poezije jeste naći najsavršeniji izražaj. On je zaista nadmašio sve što je do njega stvarno u našoj lirici, toliko je on jak u izrazu, - otmen, diskretan, duhovit i ljubak. Njegova poezija blešti slikovitošću i melodičnim ritmom.

“Svi ljudi imaju iste mane, ali nemaju iste vrline; u tome je i sva razlika između velikih i malih ljudi. Ljude treba suditi samo po njihovim vrlinama, a ne po njihovim manama; međutim, po vrlinama nas ocenjuju samo naši prijatelji, a naši neprijatelji nas ocenjuju samo po našim manama. Stvarno, svaki čovek je bio gotov da bude razbojnik po svojim instinktima, ali svaki čovek nije bio po instinktima gotov da bude dobar: zato što za dobrotu treba više mudrosti nego instinkta, i što u prirodi ne postoji zloća i dobrota nego samo borba za život između jačih i slabijih”.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Blago cara Radovana"

Upišite komentar...

o knjizi "Blago cara Radovana"

16.12.2013. — Кажу да је ово једна од најчитанијих домаћих књига. Није ни чудо - свака реченица је филозофија за себе. Пуна мудрости и поука.

o knjizi "Blago cara Radovana"

16.12.2013. —

Knjiga je filozofski pogled na svijet, isprepletena isoriskim ličnostima. Moglo bi se mnogo o njoj reči, ali mene je najviše fasciniralo, Dučićevo poređenje Sokrata sa Isusom, njegova čistota duše. Fascinacija Sokratom ide dotle da ga Dučić stavlja na prvo mjesto od filozofa, pogotovo me dirnula njegova rečenica: (kada je nepravedno i lažno optužen) "Anit i Melit me mogu ubiti, ali mi ne mogu nauditi". Poz

o knjizi "Blago cara Radovana"

16.12.2013. — Covekovo TRAGANJE!!!! LJUBAV JE NAJVAZNIJA!!!

o knjizi "Blago cara Radovana"

17.12.2013. — Reč izazove više nesporazuma, nego što bi bilo nesporazuma da nema riječi.

o knjizi "Blago cara Radovana"

27.03.2014. — Divne mudrosti, gotovo poput onih od Halila Džubrana. Dučić je, po svemu sudeći izvajao najbolje slike o ljubavi, prijateljstvu i nadanju, o društvu i životu, ali nije razumeo žene. Možda vođen gorčinom koju su u njemu ostavljale, neizmerno je bivao nepravedan prema njima u ovom delu, pa je zanemario njihovu suštinu. Inače me je očarao svim ostalim , pogotovo koliko su pitke njegove reči, toliko da se ova knjiga čita u jednom dahu.

Jovan Dučić, biografija

Jovan Dučić je bio srpski pesnik, pisac i diplomata. Rođen je u Trebinju 5/17. februar 1871. a umro je u SAD - 7. aprila 1943. godine. O godini rođenja postoje sporovi i nejasnoće. Pero Slijepčević navodi da je Dučić rođen, najverovatnije, 1872. u Trebinju. Veći broj istraživača tvrdi da je rođen 1874. Svetozar Ćorović u svojim sećanjima navodi (prema M. Miloševiću, Rani Dučić) da je Dučićeva godina rođenja 1872. Datum rođenja bi mogao da bude 15. jun ili 15. jul. Dučićev otac Andrija bio je trgovac. Poginuo j...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra