Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Limeni dečaci

Limeni dečaci
Oblast:Poezija
Izdavač:Laguna

Ovaj roman predstavlja dramatičnu priču o sovjetskom ratu u Avganistanu. Kroz prizmu običnih, ,,malih" ljudi, autorka iznosi teške i nesrećne sudbine ruskih mladića koji su se sa ratišta u Avganistanu vraćali u limenim sanducima.
Ovaj rat trajao je deset godina i odneo je živote 15 hiljada sovjetskih vojnika i preko 150 hiljada mudžahedina, i znatno uticao na raspad Sovjetskog saveza i kraj vladavine Komunističke partije.
Nakon objavljivanja knjige, pod pritiskom sovjetske vlasti, sudski organi tužili su Svetlanu Aleksijevič za klevetu. Oni su odbijali da prihvate da su se limeni dečaci uzalud borili, ali su na kraju odustali od svedočenja. Najznačajniji delovi tog sudskog procesa nalaze se u ovom romanu.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Limeni dečaci"

Upišite komentar...

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič, biografija

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič (1948, Stanislav, Ukrajina), sovjetska i beloruska književnica, novinarka i scenarista dokumentarnih filmova. Piše na ruskom jeziku. Otac joj je bio Belorus, majka Ukrajinka. Završila je studije žurnalistike na Beloruskom državnom univerzitetu 1972. i radila kao vaspitačica, učiteljica istorije i nemačkog jezika u nekoliko škola na jugu Belorusije i kao novinar u lokalnim beloruskim novinama. Primljena u Savez pisaca SSSR 1983. Od 2000. godine živela u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a od 2013. ponovo u ...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič

Knjige iz istog žanra