Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Mali prijatelj

Mali prijatelj
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

 

U NAJUŽEM IZBORU ZA NAGRADU ORINŽ

Drugi roman Done Tart vredelo je čekati. To je izuzetno napeta, besprekorno napisana priča o neobičnim likovima i uzburkanim osećanjima, a u središtu, kao u oku uragana, nalazi se nemilosrdno pametna dvanaestogodišnja Harijet, devojčica pokeraškog lica. Kad je bila beba njen tada devetogodišnji brat Robin svirepo je ubijen. Njena majka, potpuno uništena tugom, često leži u krevetu s glavoboljama, a otac živi i radi u drugom gradu. Posle neizmernog gubitka – kada je otpuštena njena druga majka, voljena, mrgodna, nezamenljiva crna služavka – Harijet odlučuje da se osveti Deniju Retlifu, čoveku za kog veruje da joj je ubio brata. Ona misli da može da vaskrsne srećnu porodicu koju poznaje samo sa starih fotografija.

Snažno, utrobnom opisnom prozom i nemilosrdnim smislom za pripovedanje Dona Tart izlaže kako devojčica sprovodi uličnu pravdu pomoću hladne lukavosti. I otvrdli kriminalci, braća Retlif, takođe su zapanjujuće tvorevine; upleteni u drogu i zamršene međusobne odnose, oni su savremena verzija Foknerove porodice Snoups. Dona Tart drži apsolutnu kontrolu nad svim elementima, kombinujući napetost, studije likova i društvenu pozadinu. Njeno poznavanje južnjačkih običaja, važnosti porodice, nasleđa, rase i staleža životno je važno za roman, kao i njena veština prikazivanja sposobnosti južnjaka da ispredu legendu, da se sklone u mitologiju, u priče iz prošlosti. Dvostruka merila u rasno podeljenom društvu prefinjeno su naglašena, a svom portretu služavke, Ajde Ru, naizgled stereotipnom, Dona Tart pridodaje crtu ogorčenog ponosa.

Prvi roman Done Tart postigao je neočekivan i veličanstven uspeh; ovog puta niko ne treba da se iznenadi.

Booklist

Ako je roman Ubiti pticu rugalicu priča o detinjstvu kakvo bi svako želeo, a kakvo niko nije imao, Mali prijatelj je priča o detinjstvu onakvom kakvo jeste, naizmenično očaravajućem i zastrašujućem.

Newsweek

Široka priča o osveti, ispričana bogatim uzdržanim glasom. Dona Tart napisala je knjigu za odrasle kojom vlada atmosfera Gospodara muva i drugih klasika dečje književnosti.

Time

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Mali prijatelj".

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Mali prijatelj"

Upišite komentar...

Dona Tart, biografija

Dona Tart rođena je 1963. godine u Grinvudu, Misisipi, kao starija od dve kćeri Dona i Tejlor Tart. Detinjstvo je provela na obali delte Misisipija, u gradu Grenadi. Vrlo rano je spoznala ljubav prema književnosti, i već u petoj godini napisala je prvu pesmu. Posle mature, 1981. godine, Dona Tart upisala se na Univerzitet Misisipi. Profesor Vili Moris zapazio je jednu njenu priču i rekao joj: „“Mislim da si genijalna.“ Na studijama je pohađala tečaj pisanja kratke priče kod profesora Berija Hane. Na drugoj godini studija premestila se na ...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Dona Tart

Knjige iz istog žanra