Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Objektivna odgovornost za štetu

Objektivna odgovornost za štetu
Oblast:Društvene nauke
Izdavač:Službeni Glasnik
ISBN:9788651908654

U uvodnom delu knjige, autorka postepeno uvodi čitaoca u složenu oblast građanskopravne odgovornosti - odgovornost koja se može zasnovati bez obzira na krivicu odgovornog lica.
Prvi deo sadrži osnove odgovornosti, pojam objektivne odgovornosti, opštu normu o odgovornosti, karakterističnu za domaće pravo. Potom slede izlaganja o objektivnoj odgovornosti u rimskom pravu, o poreklu objektivne odgovornosti u domaćem pravu, društvenim i pravno-političkim razlozima za zasnivanje odgovornosti na objektivnom prinicpu itd. Autorka razmatra mogućnost da se odgovornost za drugog zasnuje na objektivnom principu, kao i odgovornost više lica za istu štetu.
Drugi deo sadrži istraživanje centralnog slučaja objektivne odgovornosti u sudskom pravu i u onim pravnim sistemima koji poznaju opšte pravilo o odgovornosti bez obzira na krivicu.
Treći deo sadrži analizu specijalnih režima objektivne odgovornosti, kao što su odgovornost za štetu od građevine, za štetu od životinje, za štetu u slučaju udesa izazvanog motornim vozilima u pokretu, odgovornost države za štetu od akata javnog nasilja itd.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Objektivna odgovornost za štetu"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Marija Karanikić Mirić

Knjige iz istog žanra