Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Pesme

Pesme
Oblast:Poezija
Izdavač:Štampar Makarije

Treća knjiga u ciklusu Sabranih dela Jovana Dučića - „Pesme". U njoj je sabrana Dučićeva poezija iz zbirki „Pesme sunca", „Pesme ljubavi i smrti", „Carski soneti" i „Plave legende".

Knjiga je priređena po izdanjima Dučićevih sabranih dela iz 1929/30., 1969. i 1990. godine, onako kako je Dučić odredio da se štampa njegova poezija. Interpunkcija je prilagođena važećem pravopisu, ispravljene su greške umnožene preštampavanjem, kao i neki akcenti i dužine.

U istoriji srpske književnosti Dučić se proučava prvenstveno kao pesnik, a među njegovim najpoznatijim pesmama su „Jablanovi", „Podne", „Suncokreti", „Pesma ženi"... Svoju poeziju Dučić je gradio po uzoru na francuske simboliste, vodeći računa o savršenstvu izraza i shvatajući sebe kao „učenog zanatliju na teškom poslu rime i ritma". On je bio pesnik velikih tema, a kao liričar mogao je to da postane „samo onda kada bude kazao velike istine o trima najvećim i najfatalnijim motivima života i umetnosti: o Bogu, o Ljubavi, o Smrti".

Pored najznačajnijih zbirki, u „Dodatku" na kraju knjige štampano je sedam pesama iz nezavršenog otadžbinskog ciklusa, kao i četiri prigodne pesme.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Pesme"

Upišite komentar...

Jovan Dučić, biografija

Jovan Dučić je bio srpski pesnik, pisac i diplomata. Rođen je u Trebinju 5/17. februar 1871. a umro je u SAD - 7. aprila 1943. godine. O godini rođenja postoje sporovi i nejasnoće. Pero Slijepčević navodi da je Dučić rođen, najverovatnije, 1872. u Trebinju. Veći broj istraživača tvrdi da je rođen 1874. Svetozar Ćorović u svojim sećanjima navodi (prema M. Miloševiću, Rani Dučić) da je Dučićeva godina rođenja 1872. Datum rođenja bi mogao da bude 15. jun ili 15. jul. Dučićev otac Andrija bio je trgovac. Poginuo j...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra