Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Pohvala pomajci

Pohvala pomajci
Oblast:Ljubavni romani
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Nobelova nagrada za književnost 2010. godine.

„Ovaj zaigrani roman o ljubavi i požudi nateraće rumenilo u obraze čak i najtvrdokornijih liberala i pohotljivaca.“ — The Washington Post

Kažem jasno i glasno: sapima. Ne zadnjicom, ni dupetom, ni bokovima, ni trticom, već sapima. Jer kad ja nju zajašem, ispuni me ovakvo osećanje: da sam na mišićavoj, baršunastoj ždrebici, ustreptaloj a poslušnoj. Čvrste su te sapi i možda odista tako orijaške kao što govori predanje što o njoj po čitavom kraljevstvu kruži, raspaljujući maštu mojih podanika. (Sve te priče dođu mi do ušiju, ali me ne srde, već mi laskaju.)

Ovom knjigom Vargas Ljosa je uspeo da nam svoje omiljene teme, ljubav i erotiku, predstavi na nov, veoma provokativan način. Tumačeći šest reprodukcija slika, on ih ujedno oživljava i kroz njih nam priča priče u kojima ljupki i lepi Fončito uznemirava svoju maćehu, donju Lukreciju, a don Rigoberto se posvećuje ponoćnim maštanjima terajući nas da se zapitamo je li dečak sam Eros koji se zavlači u nedra zrele žene, ili je reč o sanjarijama njenog muža, don Rigoberta. Preplićući mit i stvarnost, Vargas Ljosa će nas provesti i kroz ispovesti vladara drevne Lidije i Dijane, boginje lova.

Neveliko po obimu ali bremenito temama od kojih bi nas obuzeo stid da ih na ovako maestralan način pisac nije obradio, ovo delo je jedinstveno u opusu Marija Vargasa Ljose.

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Pohvala pomajci".

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Pohvala pomajci"

Upišite komentar...

o knjizi "Pohvala pomajci"

09.12.2013. — Ako ste za dobru pricu sa stvarnim likovima, ovo je prava knjiga za vas. Don Rigoberto je sredovecni covek koji se ozenio Lukrecijom koja predstavlja muzu u njegovom zivotu. Kulturan je covek koji ceni umetnost, stoga voli da odglumi neke od scena kojima se divi u pojedinim slikama u privatnosti svoje spavace sobe. Pisanje Vargas Ljose je jednostavno ukusno, sa njegovim okom za detalje i velikim izborom reci. Za one "osetljive" duse, delo moze izgledati previse jednostavno, ali postoji izvesna lepota, cak i kad opisuje svoje najosnovnije instinkte. Osecaj je kao da ste zavirili u kljucaonicu necije spavace sobe i saznali da likovi nisu mnogo drugaciji od vas. Fascinantno je kako mozete osetiti autorovu ljubav za zenama i zenskom telu. Ovo je knjiga gde postoji uistinu "erotizam", a nije u lisicama, bicevima i sebicnim ljudima.

Mario Vargas Ljosa, biografija

Mario Vargas Ljosa rodio se u Arekipi, u Peruu 1936. godine. Iako je u Pjuri izvedena jedna njegova drama i objavljena zbirka priča Šefovi, koja je dobila nagradu "Leopoldo Alas", postao je poznat posle objavljivanja romana Grad i psi, za koji je dobio Nagradu Kratke biblioteke kuće Seix Barral 1962. i Nagradu kritike 1963. godine. Njegov drugi roman Zelena kuća, objavljen 1965, dobio je Nagradu kritike i Međunarodnu nagradu Romulo Galjegos. Potom je objavio dramska dela (Gospođica iz Takne, Kati i nilski k...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Mario Vargas Ljosa

Knjige iz istog žanra