Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Povest o mojoj ženi

Povest o mojoj ženi
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Ova povest mađarskog pisca Milana Fišta još od dana objavljivanja ubraja se u dela svetske književnosti koja u sebi nose neke od neodgonetnutih tajni ljudskog postojanja. Roman je stekao svetsku slavu i odmah posle pojavljivanja na francuskom preveden je na dvadesetak jezika, da bi 1968. godine bio nominovan za Nobelovu nagradu.

Drama naizgled obične ljubomore jednog muškarca, holandskog pomorskog kapetana, prema supruzi Francuskinji, dočaraće u romanu rajske visine i paklene ponore jedne mukotrpne, opsesivne veze. On će je voleti i istovremeno mrzeti. On će je proganjati.

Njegova ljubomora neosetno prerasta u opsednutost i samouništavajuću strast. Kapetan Šter neumorno traga za dokazima u prilog svojoj ljubomori, prolazeći kroz sam pakao, da bi na kraju sa zaprepašćenjem došao do saznanja da je, kako god da je bilo u njihovom braku, Lizi ostala neodvojiv deo njegovog života. Na ulici Pariza on „vidi“ svoju ženu koja je godinama mrtva i veruje da će mu se jednog sunčanog dana ona… odnekud ponovo pojaviti, u nekoj pustoj ulici, na nekom uglu… Vidi da će se kroz njen crni mantil zasigurno probiti sunčevi zraci… i zaključuje: Život dajem da će biti tako. Inače, pita se, čemu bih živeo…

Briljantno opisana atmosfera i tanano oslikana stanja ljudskog duha. Neobično delo koje pruža najistančaniji estetski doživljaj.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Povest o mojoj ženi"

Upišite komentar...

o knjizi "Povest o mojoj ženi"

09.12.2013. — U ovom delu kapetan Jakob nam govori o svojoj zeni, ubedjenju da ga vara i njegovoj ljubomori. Knjiga prati sve faze jednog braka. Uprkos ljubavnicima i ljubavnicama koje se provlace kroz ovo delo, i razvodu, kapetan ce ugledati svoju bivsu zenu na ulicama Pariza, a potom ce saznati da je ona vec 6 godina mrtva. Koliko je voli govori cinjenica da ce ostatak zivota provesti u nadi da ce mu se ponovo prikazati, jer, zasto bi, pobogu, u suprotnom ziveo?

Milan Fišt, biografija

Milan Fišt (1888–1967) spada među najistaknutije mađarske noveliste, dramske pisce i pesnike. Svoje prvo delo objavio je 1908. godine u literarnom časopisu Nyugat. Nakon studija prava i ekonomije u Budimpešti radio je kao predavač u poslovnoj školi. Godine 1918. naimenovan je za direktora akademije Verešmarti, ali je bio primoran da posao napusti 1921. godine. Nakon nervnog sloma koji je pretrpeo 1928. odlazi u Baden-Baden. Od 1904. počinje da vodi Dnevnike koji će postati njegovo najobimnije i najzanimljivije delo. Nažalost, najveći deo ...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra