Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Prilog kritici patrijarhalnog uma

Prilog kritici patrijarhalnog uma
Oblast:Filozofija
Izdavač:Karpos

Predmet autorkine kritike u ovoj knjizi, nije samo ,,muška" filozofija, jer to može odvesti do stvaranja razlika između muškarca i žene, dok se sama autorka zalaže za ,,feminizam jednakosti."
Uz to tvrdi da se bavi filozofskim feminizmom, a ne feminističkom filozofijom, kao i da se njen rad zasniva na dekonstrukciji patrijarhalne filozofije. U tom smislu ona želi da dekonstruiše tradicionalni filozofski logos kao izraz navodne transcendentalne subjektivnosti i samosvesti čitavog ljudskog roda iz koga je žena isključena.
Knjiga je podeljena na tri dela. Prvi deo je posvećen dekonstrukciji filozofskih ideja o ženi. Ona se osvrće na pojedine reprezentativne autore kao što su Žan-Žak Ruso, Šopenhauer, Kant, Hegel i bavi se genealoškom legitimacijom filozofije kod Aristotela i Sv. Avgustina. U drugom delu autorka razmatra etička pitanja i naglašava presudnu ulogu koju bi feminizam trebalo da ima u univerzalizaciji etičkog subjekta. U trećem delu autorka razmatra odnos između marksizma i feminizma i nastoji da dokuči šta se još uvek može primeniti od marksističkih teza u savremenoj feminističkoj misli i delanju.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Prilog kritici patrijarhalnog uma"

Upišite komentar...

Knjige iz istog žanra