Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Rehabilitacija gradova BiH

Rehabilitacija gradova BiH
Oblast:Putopisi, turizam
Izdavač:Buybook
ISBN:9958630427

Gradove Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihove posebne karakteristike, odnosno dušu grada, karakterišu i zajedničke osobine kao što je: raznolikost i stječiste različitih naroda, kultura religija, odnosno skladno prožimanje Orijenta i Zapada - tradicionalnog i modernog.

Posljedice urbicida kojem su bili izloženi gradovi BiH (1992-1995) su vrlo teške i ukratko se svode na ogromna razaranja fizičkih struktura, a naročito historijskih spomenika, uništenje privrede, infrastrukture i iznad svega demografsku destrukciju, što će imati dugoročne posljedice po razvoj gradova.

U gradovima su prisutni ruralni, umjesto urbanih lobija i gradovi se sve više provincijaliziraju, umjesto da se europeiziraju.

U stvari, gradovi Bosne i Hercegovine su se našli pred pragom razvoja, kada je neophodno izvršiti plansko usmjerenje njihovog razvoja i uložiti znatna sredstva, ali i energiju i entuzijazam građana, kako bi se izvršila urbana rehabilitacija gradova.

Rehabilitacija je, prije svega, vezana za obnovu urbanog identiteta, uvođenje novih urbanih tehnologija, izgradnju kulturnih, sportskih i rekreacijskih sadržaja, revitalizaciju, konzervaciju i rekonstrukciju kulturno-istorijskih sadržaja, arhitektonskih struktura i sl.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Rehabilitacija gradova BiH"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Mehmed Bublin

Knjige iz istog žanra