Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Šumski duh

Šumski duh
Oblast:Drama
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Prvi roman Gorana Samardžića “Šumski duh” ispisuje živ, neposredan prikaz jednog “ćoška” u centru Beograda, sa svim pokušajima “momaka iz kraja” da dokažu svoju snagu i po bilo čemu se uzdignu iznad svog porekla. To ne znači da ova knjiga problem odrastanja u žestokom delu grada tretira na tipičan način. Burna i na momente potresna beogradska svakodnevica Koste, njegove devojke Dijane, njenog gej-brata i lokalnih tvrdih momaka, ispostavlja se kao svojevrstan mentalni uvod u rat, u konkretnom slučaju u opsadu Sarajeva. One osobine koje uzrokuju nasilje u mladosti, prepoznaju se u uvećanoj meri i ogoljenom vidu u krajnje ekstremnoj priči kakva je rat, koji je u ovom romanu opisan bez ideoloških balasta.

“Samardžić piše o ratu i njegovi ogoljeni i snažni fragmenti spadaju među najbolje što je o toj temi napisano. Oštre rečenice ne ostavljaju ožiljke samo na papiru već i na/u čitatelju.”

Jana Pogačnik, Jutarnji list

“Volim knjige u kojima se osjeća mar autora u slaganju rečenica i stilska vještina. Ovo će ostati jedna od važnijih knjiga u mojoj mentalnoj biblioteci,(…).”

Zoran Ferić, Nacional

“…riječ je o autoru koji je i svojim ranijim radovima pokazao da je velemajstor proze.”

Ahmed Burić, Dani

“Šumski duh je hronika odrastanja na tvrdom beogradskom betonu i sazrijevanja u vrelini sarajevske opsade.”

Selvedin Avdić, Start

“To je roman koji je na kozački juriš osvojio čitalačku publiku i književnu kritiku(…)čita se u jednom dubokom dahu , ali ga je šteta tako čitati jer ti onda bude žao kada dođeš do zadnje rečenice(...).”

Faruk Šehić, Quorum

Nagrada Društva pisaca BiH za najbolju knjigu godine.

Finalist nagrade Jutarnjeg lista.

Finalist nagrade “Meša Selimović”.

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Šumski duh".

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Šumski duh"

Upišite komentar...

Goran Samardžić, biografija

Goran Samardžić je rođen 1961. u Sarajevu. Završio je studije književnosti. Objavio je knjigu pesama Lutke (1990), knjige pesama i proze Otkazano zbog kiše (1995) i Između dva pisma (1996), zbirku priča Sikamora (1997) i roman Šumski duh (2005). Poslednja dva naslova proglašena su knjigom godine u Bosni i Hercegovini. Suvlasnik je poznate sarajevske knjižare Buybook u kojoj radi i kao urednik programa. Živi i radi u Sarajevu.... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Goran Samardžić

Knjige iz istog žanra