Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Trilogija (Đulići, Đulići uveoci, Pevanija)

Trilogija (Đulići, Đulići uveoci, Pevanija)
Oblast:Poezija
Izdavač:Srpska književna zadruga

Đulići pevaju o ispunjenju sna o srećnoj ljubavi. Posle uvodne pesme Razgovor sa srcem sledi 71 kratka lirska pesma, numerisana, bez naslova. Svaka od njih je „đulić“, a sve zajedno su „đulići“. One su najvećim delom nastale u kratkom vremenu, u prve dve godine pesnikovog braka. U pozadini knjige je njegov intimni roman: ljubav, ženidba, srećan porodični život. Najviše se oseća uticaj narodne lirike, mnoge pesme ispevane su u narodnom duhu, ritam, melodija, rečnik i pesničke slike su svojstvene ženskim, ljubavnim pesmama.

Đulići uveoci su nastavak Đulića, ali su po osećanjima i tonu suprotni njima. Prvu knjigu inspirisala je ljubav prema najbližima, a drugu – smrt najbližih. Kao i prethodna, i ona se sastoji od kratkih lirskih pesama (69) bez naslova. Odnos među „uveocima“ drugačiji je nego odnos među „đulićima“. Knjiga je manje kompaktna, pojedinačne pesme stoje svaka za sebe, međutim, tematsko jedinstvo izraženo je u njoj u većoj meri nego u prvoj knjizi. Sve pesme govore o istom, o jednoj osnovnoj temi, a to je odnos prema smrti tj. odnos prema smrti najbližih. Smrt je osnovno ishodište knjige, sve o čemu se u njoj govori nosi pečat smrti.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Trilogija (Đulići, Đulići uveoci, Pevanija)"

Upišite komentar...

Jovan Jovanović Zmaj, biografija

Jovan Jovanović Zmaj bio je jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Naznačajnije Zmajeve zbirke pesama su „Đulići“ i „Đulići uveoci“, prva o sretnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke pesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za decu. Sremska Kamenica je nekada n...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra