Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Vrti se, veliki svete

Vrti se, veliki svete
Oblast:Poezija
Izdavač:Laguna

„Izuzetan podvig književnika čijom izvornošću i dubokom ljudskošću zrači ovaj nesvakidašnji čudesni roman.“ - Independent

Dobitnik nagrade National Book Award 2009.

Veličanstvena knjiga, višeslojna, duboko osećajna i neizrecivo zabavna. Ovaj Irac napisao je jedan od najboljih romana o Njujorku svih vremena. Na svakoj stranici ima toliko strasti, humora i čiste životne radosti da se čitaocu zavrti u glavi.

Njujork, avgust 1974. Jedan čovek hoda po nebu. Čitav grad se zaustavlja u strahopoštovanju. Između tek sagrađenih Kula bliznakinja neko korača, skakuće i razmeće se kroz vazduh. Sto deset spratova ispod njega životi osam ljudi vrte se jedni oko drugih. Korigan, neobični stratsveni irski redovnik radi u Bronksu s grupom prostitutki; Kler, prefinjena imućna domaćica oporavlja se od pogibije svog sina u Vijetnamu; njen muž Solomon, cinični sudija, deli pravdu sitnim kriminalcima; Lara, mlada umetnica rve se s zavisnošću od droge i brakom u raspadu; Fernando, trinaestogodišnji fotograf istražuje podzemne grafite; Glorija, čvrsta i ponosita uprkos decenijama teškoća; Tili, hrabra prostitutka s nekadašnjim snovima o boljem životu; i Džezlin, njena prelepa lakomislena kći odrasla na snovima dalekosežnijim od njujorških oblakodera.

Smešteni u vreme dubokih političkih i društvenih promena, od bunta protiv rata u Vijetnamu i nagoveštaja sablasti naftne krize do začetaka interneta – u vreme koje je sablasni odraz današnjice – ovi očajni životi sudariće se u senci jednog lakomislenog i prelepog čina i zauvek će se preobraziti. Uplićući zajedno teme ljubavi, gubitka, pripadanja, dužnosti i ljudskih stremljenja, ovaj roman slavi iskričavi duh vremena i sitne radosti svakodnevice. Istovremeno intimno i veličanstveno, ovo je lirsko remek delo pripovedača koji neumorno slika na beskrajnom platnu sveta.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Vrti se, veliki svete"

Upišite komentar...

o knjizi "Vrti se, veliki svete"

10.12.2013. — Dosta likova je opisano u ovoj knjizi i jedno jedino osecanje koje ih sve spaja - bol. Meken se posluzio cinjenicom da je jedan covek zaista hodao po zici. Predivna knjiga! Za vreme hoda coveka na zici, izdesava se toliko toga. Vreme ide dalje i nikoga ne ceka. Svaki lik se na svoj nacin bori s ogromnom tugom koja ga zadesi. Delo je drugacije od ostalih koje sam procitala i pravo osvezenje!

Kolum Meken, biografija

Rođen u Dablinu 1965. godine, Kolum Meken je započeo karijeru kao novinar i pisao za razne irske novine. Početkom osamdesetih godina putovao je biciklom kroz Severnu Ameriku i radio kao vodič u rezervatu prirode u Teksasu. Proveo je godinu i po dana u Japanu, a zatim se sa suprugom Alison preselio u Njujork, gde sada žive s troje dece. Godine 2003. Meken je dobio nagradu časopisa Eskvajer kao pisac godine. Takođe je dobio i Puškartovu nagradu, nagradu Runi i priznanja Ajriš Indipendenta, Hjuza i Hjuzovih romana za 2003. godinu, a 2002. do...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Kolum Meken

Knjige iz istog žanra