Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Začarana ostrva i druge priče

Začarana ostrva i druge priče
Oblast:Beletristika
Izdavač:Bukefal

Iz pogovora.
Zovite ga Melvil. Pre izvesnog broja godina – nije važno pre koliko godina tačno – imao je malo ili nimalo novca u džepu, a ništa ga posebno nije zanimalo iz njegovog dotadašnjeg života, pa je pomislio da bi mogao da piše i vidi imaginarni deo sveta. Bio je to način da se izvuče iz setnog košmara i sredi svoj život i krvotok.
Tako bi mogao da započne ovaj pogovor, baš kako otprilike počinje najznačajniji Melvilov roman. I Melvilovo pisanje je počelo baš kao i njegov život na moru. Plovidba i pisanje su se spleli. More i ostrva bili su prva Melvilova književna inspiracija, i to je očigledno poglavito u njegovim romanima, ali i u većini njegovih priča. Putovanja su ga nadahnjivala. Kad mu je bilo najteže, u njima je nalazio oslonac i ona su ga preporođivala. A muka je imao napretek. I njegov prijem kao pisca bio je sav od muka.

KNJIGE na VELIKOM popustu!
Veliki broj novih naslova na popustu do 50%. Kupite knjige već po ceni od 269 dinara! Pogledajte ponudu ►

Komentari čitalaca o knjizi "Začarana ostrva i druge priče"

Upišite komentar...

Herman Melvil, biografija

Rođen u Njujorku (1819–1891), imao je život prepun pustolovina. Prijavio se na kitolovac i plovio je južnim Pacifikom. Živeo je na Tahitiju i Havajima i bio u Američkoj mornarici. Godine 1844. prestao je da plovi i počeo da piše o svojim pomorskim iskustvima u raznim romanima: Tajpi (1846), Omu (1847), koji je pobrao velike uspehe, i svoje remek-delo Mobi Dik (1851). U ovom romanu Melvil se osvrće na zlo, otelovljeno u dva glavna lika: s jedne strane je kit, koji predstavlja zlo bez osećanja pošto uništava sve na šta naiđe, a s druge je k...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Herman Melvil

Knjige iz istog žanra