Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Akademska knjiga je izdavač godine!

28.10.2017

Izdavački poduhvati „Savremena nemačka drama“ (Cepter buk) i „Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora” (Cicero i Orion art).

Nagrađeni na sajmu knjiga 2017

Nagradu za izdavača godine u 2017. godini žiri 62. Međunarodnog sajma knjiga dodelio je Akademskoj knjizi iz Novog Sada. U obrazloženju nagrade stoji da Akademska knjiga kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filozofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih izdavača. U žiriju su bili Dragan Simeunović, Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević. Direktorka Akademske knjige Bora Babić je istakla da ova izdavačka kuća objavljuje naslove koji nas ne zabavljaju, već obrazuju, proširuju saznanja i podstiču na kritičko mišljenje.

Nagrada za izdavački poduhvat godine ravnopravno je pripala „Savremenoj nemačkoj drami”, u izdanju Cepter buka, i knjizi „Sto predstava baleta i umetničke igre naših prostora” (izdavači Cicero i Orion art). Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore pripala je Anursu za knjigu „Enciklopedija Republike Srpske” i Književnoj zadruzi Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice za knjigu „Ćirilični natpisi Stare Hercegovine” Gorana Ž. Komara.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je knjigama „Jasenovac” Vasilija Krestića i Mire Radojević, u izdanju SANU, i knjizi „Robust Digital Processing of Speech Signals” Branka Kovačevića, Milana Milosavljevića, Mladena Veinovića i Milana Markovića (izdavači Springer i Akademska misao).

Nagrada za dečju knjigu godine pripala je knjizi Jasminke Petrović „Sve je u redu” u izdanju Kreativnog centra. Specijalno priznanje za izdavača dobila je Srpska književna zadruga, a specijalno izdanje za knjigu dele tri naslova – 216 knjiga Miloša Jevtića „Odgovori”, izdanje Beogradske knjige, potom edicija Monografije u 30 knjiga Učiteljskog fakulteta iz Beograda i edicija „Enciklopedija filozofskih nauka” Nikole Kajteza Zavoda za kulturu Vojvodine.

Žiri u sastavu Jugoslav Vlahović, Tijana Kijić i Olivera Batajić Sretenović odlučio je da nagrada „Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu na Sajmu knjiga pripadne knjizi „Doktorati u prozi” Nikole Zdravkovića i Ivana Umeljića, u grafičkoj opremi Milene Savić, u izdanju Centra za promociju nauke. Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Sanji Polovini za knjigu „Doručak kod Tifanija” Trumana Kapotea (izdavač IPS Media), i delo „Književna fantastika” u izdanju Kontrasta. (Politika)

Komentari