Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Četrdeset dana - Novi roman Uroša Timića

06.09.2016

Uroš Timić je mladi pisac iz Smedereva. Diplomirao je na katedri za bibliotekarstvo i informatiku na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Prvim romanom „Osmi život“ pridobio je simpatije ljubitelja fantastike. Roman “Osmi život” je bio jedan od tri pobednička romana konkursa „Literarni Onlajn Inkubator“ Centra za omladinu „Tvoja Srbija“.

Uroš je član udruženja „Mladi dolaze“ osnovanog 2015. godine pri Udruženju književnika Srbije. U njihovoj ediciji „Alfa“ objavio je drugi roman „Četrdeset dana“. Piše za portale Blacksheep, P.U.L.S.E i Pokazivač. Za kratke priče osvojio je nagradu „Duško Trifunović“ Scene svih kreativnih u kategoriji pisaca do 30 godina. Minijatura „Arabeska“ objavljena je specijalnom dodatku Književnih novina u decembru 2015.

Mladi-talenti-Uros-TimicRoman „Četrdeset dana“ Uroša Timića njegov je drugi roman i religijski triler nesvakidanšnje tematike na našim prostorima.

Glavnu priču o junaku Stefanu prate priče dečaka Pavla i starca Todora, svaka zanimljiva na svoj način i svaka sa drugačijim prikazom smrti. Naime, Stefan je momak depresivnih misli kojeg već na samom početku romana zadesi porodična tragedija koja dodatno pojačava njegovo mračno stanje uma. Boraveći u „nesvakidašnjem selu“ mladi junak se bori sa sobom, ali usput otkriva niz misterioznih dešavanja koja mu se već u startu učine sumnjivim. Istražujući o jednom istorijskom, ratnom događaju koji se odigrao u selu, Stefan otkriva misterioznu, mračnu silu koja je direktno povezana sa tragičnim događajima sela, ali se i upoznaje sa duhom davno preminule devojke koja još uvek ne može da se suoči sa činjenicom da nije među živima.

Priča o starcu Todoru umnogome podseća na Danteov „Pakao“, ukoliko Dantea smestimo u pravoslavnu veru i dvadeset i prvi vek, a Vergilija zamenimo figurom Anđela koji ovog junaka sprovodi kroz četrdesetodnevnicu sopstvene smrti. Međutim, ova priča ima i te kako zanimljiv preokret. Nasuprot ovim dvema pričama prošaranim fikcijom, za dešavanja vezana sa dečakom Pavlom na prvi utisak pomislimo da su sve osim realna, ali kako se na kraju ispostavlja, Pavle je jedini od tri glavna junaka čija priča nema ni fikcije, ni fantastike u sebi.

Iako su ova tri junaka posebna na svoj način, forma romana je takva da se ipak izdvaja Stefanova priča i ona odlazi u prvi plan. Stefan je narator, a Todor i Pavle su junaci opisani u trećem licu. Nekoliko “sporednih” priča, dodaju još malo misterije čitavoj priči i čine „Četrdeset dana“ intersantnim romanom vrednim pažnje.

Komentari