Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Hazarski rečnik dobitnik francuske književne nagrade

15.04.2016

Obnovljeno izdanje knjige „Hazarski rečnik“ Milorada Pavića dobilo je u Francuskoj nagradu „Le nuit du Livre“ (Noć knjige), saopštio je Legat priznatog pisca.

Prestižno priznanje, knjiga je dobila za izuzetan tekst Milorada Pavića i grafički dizajn Gabriele Koz, a izdavač je „Novi Atila“ (Le Nouvel Attila).

Nagradom „Noć knjige“ slavi se, kako je navedeno, lepota u knjigama time što se nagrađuje talenat autora, bio on pisac, fotograf ili ilustrator.

Žiri za dodelu ove nagrade smatra da je „lepota knjige rezultat savršenog susreta između intelektualnog univerzuma autora i tehničkog univerzuma dizajnera knjige“.

„Hazarski rečnik“ predstavlja svojevrsni leksikon u 100.000 reči. Kritičari i publika su ga ubrzo nakon objavljivanja prvog izdanja, 1984. godine, proglasili nezaobilaznim štivom novoga veka.

Svetska slava „Hazarskog rečnika“ začeta je upravo u Francuskoj 1988. godine kada je tadašnji izdavač Belfon (Belfond) prvi u inostranstvu štampao ovu knjigu, koja je do sada doživela preko stotinu prevoda na četrdesetak jezika.

Ovo delo donelo je Miloradu Paviću nominaciju za Nobelovu nagradu, koju je podržala stručna javnost u Evropi, Americi i Brazilu.

Komentari