Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Književna nagrada Prozart pripala Miljenku Jergoviću

26.05.2017

Međunarodna književna nagrada Prozart za 2017. godinu, koju Odbor Međunarodnog književneg festivala PRO-ZA Balkan u Skoplju dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju savremene književnosti na Balkanu, pripala je književniku Miljenku Jergoviću.

Kako je objaljeno priznanje je dodeljeno za obiman i prepoznatljiv opus pisan bogatim jezikom suptilnog i jezično profinjenog autora.

Odluka za dodelu nagrade Jergoviću izglasana je – jednoglasno od članova Odbora u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsednik, umetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, direktor Festivala.

- Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna dela. Od proznog prvenca, knjige kratkih priča 'Sarajevski Marlboro', do najnovijih dela, Jergović svojim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora", navodi se u obrazloženju odluke Odbora književnog festivala "PRO-ZA Balkan".

Nagrada će Jergoviću biti uručena na završnoj svečanosti ovogodišnjeg, petog po redu Festivala "PRO-ZA Balkan", 30. maja u Daut Pašin amamu u starom delu Skoplja.

Komentari