Akcija 2+2: Naručiš četiri knjige - platiš samo dve!

Književna nagrada Prozart pripala Miljenku Jergoviću

26.05.2017

Međunarodna književna nagrada Prozart za 2017. godinu, koju Odbor Međunarodnog književneg festivala PRO-ZA Balkan u Skoplju dodeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju savremene književnosti na Balkanu, pripala je književniku Miljenku Jergoviću.

Kako je objaljeno priznanje je dodeljeno za obiman i prepoznatljiv opus pisan bogatim jezikom suptilnog i jezično profinjenog autora.

Odluka za dodelu nagrade Jergoviću izglasana je – jednoglasno od članova Odbora u čijem su sastavu bili Ermis Lafazanovski kao njegov predsednik, umetnički direktor Festivala "PRO-ZA Balkan" Aleksandar Prokopiev i Dejan Trajkoski, direktor Festivala.

- Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna dela. Od proznog prvenca, knjige kratkih priča 'Sarajevski Marlboro', do najnovijih dela, Jergović svojim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora", navodi se u obrazloženju odluke Odbora književnog festivala "PRO-ZA Balkan".

Nagrada će Jergoviću biti uručena na završnoj svečanosti ovogodišnjeg, petog po redu Festivala "PRO-ZA Balkan", 30. maja u Daut Pašin amamu u starom delu Skoplja.

Pročitajte još i...

Komentari

Najpopularnije