Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Kraljevina Maroko počasni gost naredne godine

30.10.2017

Počasni gost 63. Sajma knjiga u Beogradu biće Kraljevina Maroko. Tim povdom zamenik gradonačelnika Nemačke Aleksandar Jung je predao Otvorenu knjigu ambasadoru Maroka Muhamedu Amin Belhažu.

Kraljevina Maroko počasni gost naredne godine

Jung je Otvorenu knjigu predao u ime četiri zemlje – Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna, koje su ovih dana na Sajmu knjiga predstavljale književnost na nemačkom jeziku, kao počasni gosti. Prema Jungovim rečima, program „4 zemlje 1 jezik“ postigao je veliki uspeh, budući da je veliki broj čitalaca posetio njihov štand, te da su i književne večeri koji su organizovali izvan prostora Beogradskog sajma, bili jako posećene.

„Zahvalni smo na pažnji i interesovanju i sigurni smo da će kroz ovo učešće naše tradicionalne dobre veze koje imamo sa Srbijom biti produbljene“, istako je Jung, dodajući da im je bila velika čast da predstave svoju književnost i svoj jezik na jednom od najvećih sajmova ovog tipa. Pored Junga, ceremoniji primopredaji Otvorene knjige prisustvovali su i Paulina Mentoneks, zamenica ambasadora Švajcarske, i Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma.

Ambasador Maroka Muhamed Amin Belhaž istako je da ovim činom zvanično počinju pripreme njegove zemlje za učešće na 63. Sajmu knjiga, kao počasni gosti, dodajući da će ovo biti prvi put da je jedna arapska zemlja dobila priliku da predstavi svoju kulturu na ovoj manifestaciji. „To će omogućiti srpskim čitaocima da se upoznaju sa svim aspektima marokanske kulture, ali i sa vrednostima Maroka, koja važi za zemlju dijaloga, koja spaja istok sa zapadom, Evropu sa Afrikom...“, kazao je između ostalog ambasador.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić napomenula je da je sigurna da će marokanski pisci i književnost pobuditi veliko interesovanje kod čitalačke publike u Srbiji. Ona je istakla da je ovogodišnji Sajam knjiga opravdao titulu kulturne prestonice ovog dela Evrope. Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, dodao je da je ova manifestacija potvrdila da je knjiga „zlato srpske kulture“. On je naglasio da je Odbor u svom delovanju pokušao da sačuva tradiciju i unapredi ovu manifestaciju, da unapredi programe i da posreduje u vezi između čitalaca, pisaca i izdavača. On je objasnio da je ove godine bilo 519 direktnih izlagača, dok je prošle godine taj broj bio 480. On je napomenuo da Sajam beleži i veći broj domaćih izlagača – 403, kao i inostranih 116 (a prošlog oktobra je bilo 68). Prema njegovim rečima, na oko 30.000 kvadratnih metara bilo je ukupno 1033 izlagača, suizlagača i firmi, što je za 31 više nego na 61. Sajmu. Avramović je dodao da je na Sajmu bilo organizovano 525 programa i deset izložbi u otrganizaciji Odbora Sajma, ali i izlagača. Tačan broj posetilaca, kako je napomenio, biće objavljen narednih dana.

Ceremonijom primopredaje Otvorene knjige u podne zvanično je završen Sajam knjige, dok su se nakon osam dana kapije Beogradskog sajma za posetioce zatvoraju u 21 sat. (Danas)

 

Komentari