Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Nova Knjiga o Švedskoj

05.06.2017

"Nostalgija za Severom #Slika Švedske u srpskoj kulturi" novosadske spisateljice Ljiljane Maletin Vojvodić predstavlja treći deo skandinavske trilogije (Finska-Norveška-Švedska) iste autorke, a ujedno je i jedini vodič kroz ovu severnu zemlju objavljen na srpskom jeziku.
U pitanju je knjiga sa mnoštvom podataka u vezi sa kulturom Švedske, ali i švedsko-srpskim vezama. U njoj se mogu pronaći saveti u vezi sa tim kako bolje razumeti običaje ove nordijske zemlje, saznati šta je to lagom ili fika: ali i informacije u vezi sa švedskom književnošću, filmom, dizajnom, muzikom. U knjizi se pominju Bergman, Mudison, Strindberg, Selma Lagerlef, Roj Anderson, Stig Lašon, ABBA, Greta Garbo, Rokset, Like Li, Kardigans, Muzej moderne umetnosti u Stoholmu i Malmeu, primeri antologijske švedske arhitekture, osnovni postulate švedskog dizajna, Ikea, H&M, kod nas manje poznati švedski brendovi, ali i Ivo Andrić, Danilo Kiš, Milan Rakić, Miloš Crnjanski.
Ova knjiga nikako nije vodič koji će nekome pomoći da emigrira u Švedsku, ali će svakako pomoći čitaocima da tu skandinavsku zemlju bolje upoznaju, shvate i private.
Knjigu prate originalne crno-bele fotografije a u njoj se takođe nalaze i osnove transkripcije sa švedskog na srpski jezik, navode se korisni linkovi, na kraju knjige se nalazi spisak korišćene literature.

Nostalgija za Severom #Slika Švedske u srpskoj kulturi je nastala zahvaljujući umetničkom rezidencijalnom program u Geteborgu, u kojem je autorka boravila.

Komentari