Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

ORDEN Vitezoviću: Priznanje SPC

02.02.2017

PATRIJARH srpski Irinej uručio je danas Orden Svetog Save drugog stepena književniku Milovanu Vitezoviću.

Milovan Vitezović

U odluci Svetog arhijerejskog sinoda SPC istaknuto je da se najviše odlikovanje dodeljuje Vitezoviću "za pokazanu ljubav prema crkvi, kao i za višedecenijski rad na polju srpske književnosti i kulture, čime doprinosi očuvanju duhovnih i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda".

- Posvetio sam Svetom Savi ne samo tolike stranice, među kojima je samo roman "Princ Rastko" imao petnaestak izdanja, već i ozbiljan deo svog života - rekao je Vitezović za "Novosti". - Osim toga, izuzimajući Patrijaršiju, imam i verovatno najveću biblioteku knjiga posvećenih njemu, i onih u kojima se Sava pominje. O sebi ne treba da govorim ja već drugi, a za mene je ovaj orden prevelika čast, vrh mog pisanja, posle kog i ne bi trebalo da bude ništa više.

Patrijarh Irinej rekao je da crkva ima puno razloga da oda priznanje velikom kulturnom radniku našeg vremena, te da neće nabrajati šta je uradio, jer to znaju istorija i savremenici. On je Vitezovića uporedio sa Vukom Karadžićem i poželeo da mu Gospod podari još dosta vremena za rad i stvaralaštvo.

BEZ REČI

- JA, koji sam svoj život posvetio rečima, danas nemam reči. Sve moje misli upućene su Svetom Savi o kome sam ispisao bar 1.000 stranica eseja, scenarija, pesama - rekao je Vitezović, i otkrio da na dan odlikovanja najvišim ordenom SPC ima veću tremu nego kada je krenuo u prvi razred.

Izvor: Novosti

Komentari