Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Piperu uručena Zlatna knjiga

03.05.2016

AKADEMIK Predrag Piper, redovni profesor univerziteta, vodeći srpski slavista, bibliograf i naučnik s međunarodnim ugledom, prvi je laureat novoustanovljene nagrade \"Zlatna knjiga\" Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.

Priznanje je uručeno u četvrtak na svečanosti povodom Dana Biblioteke Matice srpske koji je obeležen prvi put, a u znak sećanja na 28. april 1864. godine kada je parobrodom \"Napredak\" bečkerečkog trgovca Jovana Forovića Matičin knjižni fond iz Pešte preseljen u Novi Sad.

Uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike bačkog Irineja i predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, priznanje su laureatu uručili upravnik BMS Selimir Radulović i akademik Miro Vuksanović.

Obrazlažući odluku žirija kojem je predsedavao, akademik Vuksanović, predsednik Upravnog odbora BMS, podsetio je na bogatu biografiju laureata koji je objavio tridesetak bibliografskih radova među kojima je i građa za istoriju srpske slavistike na 735 stranica.

- Prvu nagradu u obliku knjige dobio sam na kraju prvog razreda OŠ \"Dimitrije Tucović\" - prisetio se akademik Piper u svečanoj sali Matice srpske. - Evo, 60 godina kasnije nagrađen sam drugom knjigom. Krug se time ne zatvara, nego se otvara novi naboj spirale života sve do trenutka kada dođe vreme da se svi nađemo s one strane duge, pred knjigom svih knjiga.

Izvor: Novosti

Komentari