Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Preminuo istaknuti intelektualac Predrag Matvejević

02.02.2017

Jedan od najistaknutijih pisaca sa jugoistoka Evrope i dugogodišnji profesor najuglednijih evropskih univerziteta, Predrag Matvejević preminuo je posle duge i teške bolesti danas u Zagrebu, u 85. godini.

Predrag Matvejević

Njegova najpoznatija knjiga "Mediteranski brevijar" prevedena je na više od trideset svetskih jezika, a u Italiji je prodata u čak pola miliona primeraka.

Umro je u sredini koja ga je premalo uvažavala. Početkom devedesetih kada su mu hrvatski nacionalisti upućivali pretnje, veliki pisac otišao je da živi i predaje u Italiji. Po povratku u Hrvatsku zauzimao se za poštovanje ljudskih prava, posebno za srpsku manjinu, zbog čega je često imao neugodnosti. Suočavao se s problemima još u vreme Jugoslavije, pogotovo kada se zauzimao za disidente. Pisao je protestna pisma i Brozu, a često je bio i u sukobu sa Tuđmanom.

Matvejević je bio veoma aktivan i u PEN-u, a dobio je i niz priznanja, poput Legije časti. Kada je objavio esej "Naši talibani" u Hrvatskoj su ga proglasili velikosrbinom, a sam Matvejević je uvek govorio da se grozi svakog nacionalizma.

Izvor: Novosti

Komentari