Knjige na Androidu
Besplatno instalirajte aplikaciju Knjige na vaš mobilni telefon!
Instaliraj odmah
Ne sada

Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković je dobila grant

17.02.2016

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković" u saradnji sa udruženjem građana „Muzej knjige i putovanja – Adligat" dobila je grant Britanske biblioteke, iz programa Endangered Archives, za projekat „Safeguarding the Fragile Collection of the Private Archive of the Lazic Family".

U okviru projekta biće digitalizovana, obrađena i javnosti predstavljena ekskluzivna arhiva u vlasništvu porodice Lazić, koja obuhvata retku periodiku, retke kalendare, pravnu literaturu, kao i pisma i razglednice srpskih vojnika iz perioda Prvog svetskog rata.

O dragocenosti materijala najbolje svedoči činjenica da će prvi put javnosti biti predstavljen zvanični tajni časopis srpske vlade u egzilu „Pregled listova", neobjavljena lična prepiska Živojina Mišića, kao i kalendari kojih nema u drugim arhivima, deo krfske literature, ali i ređa izdanja Gece Kona.

Poseban značaj projekta je u tome što će izuzetno ranjiv i oštećen materijal, velike istorijske vrednosti na ovaj način biti trajno digitalno pohranjen i tako sačuvan. Digitalna prezentacija ove arhivske građe biće predstavljena u fizičkom prostoru – posredstvom najnovije digitalne tehnologije MagicBox – kao i u otvorenom pristupu u okviru specijalizovanog sajta koji će kreirati Univerzitetska biblioteka. Istraživači iz oblasti istorije, sociologije, filologije i drugih humanističkih disciplina će tako biti u mogućnosti da na jedan izuzetno atraktivan način dođu do građe neprocenjive vrednosti. Materijal će biti vidljiv u otvorenom pristupu i na sajtu Britanske biblioteke.

Projekat traje od februara 2016. do februara. 2017. godine.

Tim Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković" zaslužan za dobijanje ovog prestižnog granta čine: upravnik prof. dr Aleksandar Jerkov, zamenik upravnika dr Adam Sofronijević, dr Vasilije Milnović – koordinator, doktorand Milena Kostić – istraživač i Nataša Dakić – stručnjak za metapodatke.

Komentari