Džordž Bernard Šo

Džordž Bernard Šo (eng. George Bernard Shaw) rođen je 26. juna 1856 (Dablin, Irska) a preminuo 2. novembra 1950. godine (Ajot Saint Lavrenc, Hartfordšir, Engleska). Bio irski dramski pisac, romansijer, esejista, novinar, književni, pozorišni, muzički kritičar, društveno angažovani intelektualac, čovek snažne, izdržljive prirode, neumorni radnik u svojoj oblasti kojom se bavio, pronicljivi, smeli duh, otvoren i iskreno ubeđen u ispravnost svojih stavova, kritičan do podsmeha i podsmešljiv do cinizma, koliko hvaljen toliko i napadan, uvek je bio spreman da traži uzroke pojava i da o tome izlaže - za govornicom ili u svojim tekstovima.

Jedno vreme je živeo u Dablinu, kasnije se preselio u London gde se školovao na Britanskom muzeju, dok je nekoliko njegovih novela objavljeno u malim socijalističkim magazinima. Književnu karijeru počeo pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925.

Bio je vegetarijanac. Smatrao je da je srpska ćirilica najsavršenije pismo na svetu i jedan zaokružen i logičan sistem. U svom testamentu ostavio je novčani iznos (£367,233 13s) Englezu koji uspe da reformiše i uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo jedan glas).

Izvor: Wikipedija

Knjige koje je pisao(la) Džordž Bernard Šo

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga