Filip David

Filip David (Kragujevac, 4. jul 1940) je srpski književnik, Jevrejin po nacionalnosti, dugogodišnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd. Diplomirao je Jugoslovensku i svetsku književnost i Dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV.

Objavio je knjige pripovedaka: “Bunar u tamnoj šumi”, “Zapisi o stvarnom i nestvarnom”, “Princ vatre”, “Sabrane i nove priče”; romane: “Hodočasnici neba i zemlje”, “San o ljubavi i smrti” i “Kuća sećanja i zaborava”; knjige eseja: “Fragmenti iz mračnih vremena”, “Jesmo li čudovišta”, “Svetovi u haosu”. Zajedno sa Mirkom Kovačem objavio “Knjigu pisama 1992–1995.”.

Jedan je od osnivača Nezavisnih pisaca, udruženja osnovanog 1989. u Sarajevu koje je okupljalo najznačajnije pisce iz svih delova bivše Jugoslavije i osnivač Beogradskog kruga (1990), udruženja nezavisnih intelektualaca koji su se od samoga početka suprotstavljali režimu Slobodana Miloševića. Godine 1991. je udaljen sa posla u RTS zbog osnivanja Nezavisnog sindikata Radio-televizije Beograd.

Kao dramaturg, koscenarista ili scenarista radio je, između ostalog, i na filmovima: “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Ko to tamo peva”, “Bure baruta” (nagrada kritike u Veneciji, nagarada Feliks za najbolji evropski film godine), “Poseban tretman” (nagrada u Kanu), “Paviljon 6″, “San zimske noći” (Gran pri filmskog festivala u San Sebastijanu), “Optimisti” (Gran pri u Valjadoidu i Ženevi).

Od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije napisao veći broj angažovanih tekstova pod zajedničkim nazivom „Zapisi iz mračnih vremena“. Tekstovi su emitovani na francuskom radiju (RFI), objavljivani u „Našoj borbi“, „Feral tribjunu“ i mnogim drugim novinama i časopisima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2014. godini.

Član je Grupe 99, osnovane na Frankfurtskom sajmu knjiga 1999. i jedan od utemeljivača nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, osnovane u decembru 1999. godine.

Filip David je trenutno (2008) zaposlen kao redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Knjige koje je pisao(la) Filip David

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga