1915 Tragedija jednog naroda

1915 Tragedija jednog naroda
Oblast:Razno
Izdavač:Talija

Deseta knjiga sabranih dela Branislava Nušića u tvrdom povezu.

Nušić je najpoznatiji kao komediograf, međutim, doživeo je veliku tragediju na povlačenju preko Albanije, pa je napisao ovu knjigu u kojoj je opisao sva stradanja srpskog naroda. Naime, poginuo mu je sin jedinac i Nušić je opisao svoja osećanja, kao i sudbine drugih običnih ljudi koji su doživeli velike tragedije na ovom putu. Knjigu je napisao u spomen svim poginulim, kao i za nauk budućim generacijama.
Nušićev sin Strahinja Ban je poginuo boreći se u bataljonu 1300 kaplara. U pismima ocu i verenici nagovestio je svoj tragičan kraj. Nušić iskazuje svoj ogroman bol zbpg gubitka sina u knjizi Devetstopetnaesta.

Komentari čitalaca o knjizi "1915 Tragedija jednog naroda"

Upišite komentar...

Branislav Nušić, biografija

Branislav Nušiće bio srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji, i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata. Nušić je rođen 20. oktobra  1864. u Beogradu, u ulici Kralja Petra prvog, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša (cin. Alchiviadi al Nuşa) u cincarskoj porodici Đorđa i Ljubice Nuše. Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo posle Nušićevog rođenja izgubio...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga