Bašta sljezove boje

Bašta sljezove boje
Oblast:Razno
Izdavač:Zavod za udžbenike

Reč izdavača:

Negovanje kulturnih vrednosti i očuvanje nacionalne baštine su prioriteti Zavoda za udžbenike, stoga je ovaj izdavač priredio jubilarno izdanje izabranih dela Branka Ćopića povodom stogodišnjice piščevog rođenja. Izabrana dela Zavoda za udžbenike svedoče zbog čega je Branko Ćopić bio najčitaniji pisac posle drugog svetskog rata i zbog čega je ostao jedan od najvoljenijih domaćih pisaca.

Petotomnim izborom predstavljen je onaj najbolji Ćopić, dok je po strani ostala Ćopićeva neskriveno angažovana literatura. Priređivač izdanja je dr Ranko Popović profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, i na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi tom objedinjuje predratnog Ćopića, tri knjige pripovedaka (’’Pod Grmečom’’, ’’Planinci’’, ’’Bojovnici i bjegunci’’) i jedan predratni ciklus objavljen 1946, pod naslovom ’’Životi u magli’’. Drugi tom poneo je naslov ’’Bašta sljezove boje’’. Treći tom objedinjuje ’’Nesmirenog ratnika’’ i ’’Doživljaje Nikoletine Bursaća’’, pridodat im je i piščev ’’Tefter’’, autobiografski spis neporecive književne vrednosti. U četvrtom tomu sjedinjeni su romani ’’Ne tuguj, bronzana stražo’’ i ’’Osma ofanziva’’. U petom tomu su još dva romana, ’’Magareće godine’’ i ’’Glava u klancu noge na vrancu’’, dela koja dostojno predstavljaju Ćopića kao pisca za decu i omladinu (i osetljive, bez obzira na uzrast); najzad, tu je i jedan izbor iz poezije, jer bi slika najboljeg Ćopića bez stihova ipak bila manjkava, mada je on nesumnjivo u prvom redu prozni pisac. Vrednost izdanja je upotpunjena i znalačkim pogovorom prof. dr Ranka Popovića (’’Tajna melanholičnog bajkopisca’’) koji argumentovano ukazuje na snagu Ćopićevog stvaralaštva i neophodnost čitanja i objavljivanja njegovog dela.

Komentari čitalaca o knjizi "Bašta sljezove boje"

Upišite komentar...

Branko Ćopić, biografija

Branko Ćopić jе potеkao iz siromašnog sеla ispod Grmеča. Datum rođenja prema crkvenim knjigama je 1. januar 1915 -  mеđutim, sam Branko jе tvrdio da sе rodio 1914. ali kako on kažе "to su bilе tеškе i ratnе godinе i niko ozbiljno nijе mario za tačan upis u knjigе rođеnih". U rodnom sеlu Hašanima dеčak jе, u podnožju samе planinе Grmеč, čuvao na proplanku stoku i provodio slobodnе trеnutkе igrajući sе ali i maštajući o Grmеču kojеg jе zamišljao kao fantastičnu goru oporе, oštrе i d...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga