Celokupna dela Desanke Maksimović

Celokupna dela Desanke Maksimović
Oblast:Razno
Izdavač:Zavod za udžbenike

U deset tomova sabrana sva dela, poezija i proza, stvaralaštvo za decu, prevodi, biobibliografija, sve što je do sada utvrđeno da je Desanka Maksimović ikada napisla.

Zadužbina " Desanka Maksimović" priredila je kritičko izdanje celokupnih dela Desanke Maksimović. U deset tomova obuhvaćeno je sve što je do sada istraženo i naučno utvrđeno da je Desanka ikada napisla. Poezija i proza, stvaralaštvo za decu, prevodi, biobibliografija, sve se nalazi na devet hiljada strana.

Urednik kritičkog izdanja "Celokupna dela Desanke Maksimović", prof. dr Staniša Tutnjević kaže da smo ovim izdanjem dobili jedan veliki opus od 10 tomova ili čak 20 knjiga onakvih kakve je ona sama sebi priređivala.

"To znači da sad konačno imamo poslednju verziju svakog njenog teksta i ko god ubuduće bude priređivao njena dela pojedinačno ili na bilo koji način pozvaće se i upotrebljavaće ovo izdanje ", rekao je Tutnjević

Posle skoro sedam decenija književnog delovanja Desanke Maksimović, objedinjeni su njeni prevodi i neki prozni radovi na koje se ona nikad nije vraćala a koji su ostali rasuti po časopisima, novinama, periodici.

Član priređivačkog odbora, dr Nada Mirkov Bogdanović kaže da se u ovom izdanju pojavljuju neki rukopisi Desanke Maksimović, recenzije koje je ona pisala za Srpsku knjižnjvnu zadrugu tridesetih godina gde je davala ocene i preporučivala za štampanje savremene srpske pisce.

Tom 1 - Pesme. Knj. 1, (1920-1936). Knj. 2, (1936-1951)
Tom 2 - Pesme. Knj. 1, (1951-1969). Knj. 2, (1969-1979)
Tom 3 - Pesme. Knj. 1, (1979-1993). Knj. 2, (1988-1993)
Tom 4 - Proza. Knj. 1, Romani. Knj. 2, Pripovetke
Tom 5 - Proza - Jovanka Orleanka ; Putopisi. Praznici putovanja (1972) ; Snimci iz Švajcarske (1978) ; Razni spisi : (1927-1991).
Tom 6 - Pesme za decu
Tom 7 - Proza za decu
Tom 8 - Prevodi
Tom 9 - Prevodi
Tom 10 - Biobibliografija (Životopis Desanke Maksimović / Radovan Popović. Bibliografija dela Desanke Maksimović : 1920-1971. / Ljubica Đorđević. Bibliografija dela Desanke Maksimović : 1972-2011. ; Rukopisna zaostavština Desanke Maksimović / Aleksandra Vraneš)

Komentari čitalaca o knjizi "Celokupna dela Desanke Maksimović"

Upišite komentar...

Desanka Maksimović, biografija

Desanka Maksimović je rođena 16. maja 1898. godine kod Valjeva. Bila je srpska pesnikinja, profesorka književnosti i članica Srpske akademije nauka i umetnosti. Odmah posle njenog rođenja, njen otac, koji je bio učitelj, je dobio premeštaj, te se porodica odselila u Brankovinu. U Brankovini je provela detinjstvo, a u Valjevu je završila gimnaziju. Početkom avgusta 1933. godine udala se za Sergeja Slastikova. Nije imala dece. Studirala je na odeljenju za svetsku književnost, opštu istoriju i istor...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Desanka Maksimović

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga