Cezar i Hrist - istorija civilizacije

Cezar i Hrist - istorija civilizacije
Oblast:Istorija
Izdavač:Narodna knjiga

Istorija rimske civilizacije i hrišćanstva od njihovih početaka do 325. godine nove ere, sa 39 ilustracija i mapom rimske imperije! Cezar i Hrist, treći tom Vil Djurantovog monumentalnog prikaza istorije sveta predstavlja rezultat dvadeset pet godina priprema i pet godina pisanja.

Kao i prethodni tomovi, Cezar i Hrist je nezavistan samostalan deo Istorije civilizacije, Djurantove proslavljene kulturne istorije u jedanaest tomova.

Cezar i Hrist sadrzi puno paralela sa savremenom istorijom, a doktor Djurant ih prikazuje veoma stručno. On veruje da čitanje događaja iz proslošti treba da rasvetli sadasnjost. U klasnim borbama i manevrisanju za vlast koje simbolisu rimsku istoriju od brace Grah do Cezara, on nalazi analogiju sa razvojem Evrope i Amerike od Francuske revolucije do danas.

On nas podseća da su diktatori uvek koristili iste metode. Kazuje nam da se socijalna pomoć koristila vise od jednog veka pre Hrista i da je prvi rimski sindikat ustanovljen oko 600 godina pre Hrista. Saznajemo za bankrotstva banaka, "svinjsku burad" (donacije iz federalne drzavne blagajne za javne radove u rejonu nekog kongresmena ili senatora), depresije, vladine projekte i propise, državni socijalizam, prioritetne planove u doba rata, izbornu korupciju, trgovačka udruženja i druge fenomene starog Rima koji bi lako mogli da se uklope u danasnje naslove naslovnih strana.

Komentari čitalaca o knjizi "Cezar i Hrist - istorija civilizacije"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Vil Djurant

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga