Dama i jednorog

Dama i jednorog
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Dama i jednorog je zbirka od šest srednjovekovnih tapiserija. Lepe, zamršene i vrhunski izrađene, ove tapiserije su tajanstvene u pogledu porekla i značenja. One naizgled odišu redom i logikom priče, kao da ih je zamislila i izradila jedna osoba, i tako skrivaju komplikovani postupak sopstvenog nastanka. Tkači, poručioci, crtači, slikari, trgovci i šegrti bili su umešani u stvaranje ovih tapiserija, a iza njih stajale su žene, kćeri i služavke i vršile uticaj na muškarce. Kao bezbrojne niti vune i svile utkane zajedno u jednu tkaninu, tako su se i ljudi susreli u zamršenom plesu kako bi stvorili celovitu sliku.

Žan le Vist, novopečeni bogati pripadnik francuskog dvora poručuje tapiserije za svoj zamak. Nikola, slikar odabran da stvori nacrte, upoznaje Le Vistovu ženu Ženevjev i kćer Klod. Obe se silno zanimaju za ove tapiserije. Iz Pariza Nikola odlazi u tkačku radionicu u Brisel. Stvaranje tapiserija zbližava ljude koji se inače ne bi sreli, njihovi životi se prepliću, kao i njihove žudnje. Dok se zaljubljuju, bivaju odbačeni, svete se, nalaze neuzvraćene ljubavi, okreću se Crkvi ili paganskim idealima, otkrivaju da ovaj idealni svet tapiserija ne mogu učiniti svojim.

Komentari čitalaca

... A tako površno smo nekada gledali u stare tapiserije pretvorene u eksponate na ogromnim zidovima hladnih francuskih dvoraca preobraćenih iz života u muzeje. Bile su deo dekora, lep, doduše, i toliko. Šta su prikazivale? Da li su nam nešto govorile? Pamtimo još samo bogat kolorit i detalje prosto zamršene u gustom tkanju. Kada se vratite iz bioskopa, ili sna, ili se jednostavno probudite na poleđini ove knjige sećaćete se svega što ste nekada, negde videli i doživeli. I još će vam vaša soba, u koju ste se kao nekim slučajem odjednom obreli, mirisati na đurđevak pogažen telima dvoje u zagrljaju. I na tajnu koja se jednom vama dogodila, i zauvek vas promenila ...

pošiljalac Gradac

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Dama i jednorog".

Komentari čitalaca o knjizi "Dama i jednorog"

Upišite komentar...

o knjizi "Dama i jednorog"

08.12.2013. — Radnja romana se dogadja u dva grada - Parizu i Briselu. Ono sto povezuje ova dva mesta jeste pariski slikar portreta i tapiserija Nikola Dezinosant, veliki zenskaros koji zbog svog sarma pravi pometnju gde god da se pojavi. Trejsi Sevalije je u ovom romanu ozivela tapiserije svojim izvanrednim opisima. Prisustvovala sam dugogodisnjim izradama jedne serije tapiserija. Dok dame predstavljaju zene razlicitog drustvenog i socijalnog, ali jako bliskog emotivnog statusa, jednoroga predstavlja sam slikar Nikola koga preti da pripitomi Klod, cerka bogatog narucioca tapiserija, jako bliskog samom kralju. Autorka nam priblizava toliko istorijski udaljen period lakim i razumljivim jezikom, da cemo zaista poverovati da smo ucestvovali u necemu izuzetno velikom, prelepom i znacajnom.

Trejsi Ševalije, biografija

Pažnju književne javnosti Trejsi Ševalije je privukla romanom Devojka sa bisernom minđušom, svojevrsnim pokušajem da se da odgovor na pitanje ko je devojka sa istoimene slike holandskog majstora Johanesa Vermera iz XVII veka.O samoj priči koju je izgradila oko misteriozne devojke sa slike, Ševalije kaže: „Rano sam odlučila da to bude jednostavna priča, jednostavno ispričana. Rečima sam pokušala da dočaram Vermerov rad. To može zvučati pretenciozno, ali namera mi nije bila da predstavljam sliku r...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Trejsi Ševalije

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga