Danica Jovanović

Danica Jovanović
Oblast:Kultura, umetnost, religija
Izdavač:Medija centar Odbrana

Njena nesrećna sudbina, slikarske studije u Minhenu, kao i emancipovanost, izražena nacionalna i rodna svest, uz nesumnjivu slikarsku strast, neumitno navode na paralele sa heroinom srpskog slikarstva Nadeždom Petrović. No za razliku od nje, život i delo Jovanovićeve se tek postepeno rekonstruišu, a ova monografija predstavlja svakako jedan od međaša u tom značajnom poslu.

Kako iz ove luksuzno opremljene knjige, s mnogo dokumentarnih slika i kolor reprodukcija, saznajemo, gotovo zaboravljenu slikarku Danicu Jovanović prvi put posle njene smrti ozbiljnije u literaturi pominju tek 1938, a samo jedna njena slika bila je predstavljena na izložbi “Nadežda Petrović i počeci modernog srpskog slikarstva” u Muzeju Srema 1963. Od toga doba mnogo se o Danici Jovanović saznalo, između ostalog zahvaljujući objavljivanju njene prepiske (Olga Mikić, “Prilog proučavanju slikarstva Danice Jovanović”, 1983) kao i studijskoj izložbi “Minhenska škola i srpsko slikartvo” 1985. i njenoj prvoj monografskoj izložbi Jasne Jovanov 1986.
Ova monografija najkompletnije do sada sastavlja mozaik života i dela Danice Jovanović koristeći izvore pisanih dokumenata, sećanja rodbine i prijatelja, sve do često veoma smelih, autorski domaštanih pretpostavki i hipoteza, sa ciljem da se ovoj nesumnjivo talentovanoj i vrednoj umetnici dodeli mesto u našoj umetnosti koje zaslužuje. I katalog njenih do sada pronađenih i verifikovanih radova, ovde objavljen, narastao je do broja od sedamdesetak slika i dva skicenbloka, a knjiga sadrži i iscrpnu slikarkinu biobibliografiju. Danica Jovanović je nesumnjivo prekratko živela da bi ispoljila u pravoj meri svoj talenat i pronašla vlastiti umetnički rukopis. U stalnom kretanju između Beške i Novog Sada gde je završila Višu srpsku devojačku školu, Beške i Beograda gde pohađa Umetničko-zanatsku školu, Beške i Minhena gde na Ženskoj slikarskoj akademiji završava studije 1914, samo pet meseci pre smrti, ona nije bila vezana za određeni slikarski krug ili stil.

Zahvaljujući izuzetno jakoj želji da se posveti slikarstvu, uprkos patrijarhalnoj sredini u kojoj je ponikla, stigla je nadomak ostvarenja svojih snova, ali ju je tu stigla prerana smrt. Sve ove dramatične trenutke nam u monografiji plastično dočarava Jasna Jovanov, dajući i znalačku analizu umetničke zaostavštine Jovanovićeve. U njenom delu nalazi koliko uticaje Minhenske akademije, toliko i zakasnelog nemačkog impresionizma koji figurira kao izvorište modernosti u datom trenutku. No u njenom slikarstvu najviše ističe nacionalno-prosvetiteljsku komponentu, koja mu daje osnovni ton. Autorka na kraju knjige zaključuje da je usled svih navedenih okolnosti slikarski opus Danice Jovanović ostao nedorečen, a takođe je malo verovatno da ćemo ikada uspeti do kraja da proniknemo u njene umetničke nedoumice i snove koji se nikada neće ostvariti. Ipak je ova lepa i uzbudljiva knjiga značajan korak ka tom cilju.

Komentari čitalaca o knjizi "Danica Jovanović"

Upišite komentar...

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga