Devojka sa bisernom minđušom

Devojka sa bisernom minđušom
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna

“Dragulj od romana” - Time

"Devojka sa bisernom minđušom ubedljiv je istorijski roman, ali kao studija ljudske prirode, začinjena zrelom analizom, on blista. Ševalije unosi impresivnu mešavinu strasti, gneva i zapažanja u roman koji je lep i brutalan." - The Irish Times

"Trejsi Ševalije je majstor rečitih pojedinosti, oživljenih slika... Pomoću takvih pojedinosti Ševalije vodi čitaoca u svet slika, u atmosferu remek-dela koje istražuje: dirljivu, tajanstvenu, na mahove gotovo nepodnošljivo snažnu. Ponekad je atmosfera tako živa da čitalac može gotovo da je oseti, da je namiriše oko sebe. Ovo je roman koji zaslužuje, a siguran sam da će i dobiti, nagradu – ili dve!" - The Times

"... prekrasan roman, tajanstven, natopljen atmosferom... koji otkriva pojedinosti nastajanja slika... zaista čarobno iskustvo." - The Guardian

"Prelepo napisan, tajanstven i gotovo nepodnošljivo dirljiv." - Deborah Moggach

Komentari čitalaca o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

Upišite komentar...

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

08.12.2013. — Ovo je jedna od knjiga kojoj cete pokusavati da zamislite kraj, ali necete uspeti, a to je za mene prava vrednost knjige. On je slikar. Da li ce je naslikati? Hoce. Da li ce joj odgovoriti na njena osecanja? Mogli biste se iznenaditi. Saznajte sta ce se dogoditi sa Grit, devojkom koja je rob svojih osecanja, i da li ce uspeti da im se odupre...

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.03.2014. — Ševalije opisuje atmosferu tako živo da čitalac može da je oseti, da je namiriše oko sebe. Jako lepo pripoveda priču s druge strane platna. Knjiga je stvarno upečatljiva i nećete je ispustiti iz ruku do zadnje stranice... i želećete još..

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.03.2014. — Zaista divna prica,puna neizvjesnosti.Kada sam pocela citati knjigu,mislila sam da je to standardna prica o mladoj djevojci i njenom zivotu,ali ne.Citajuci stranicu po stranicu,nisam mogla da zatvorim knjigu i prestanem.Bila sam jako nestrpljiva kakav ce biti kraj,pa sam u jednlm trenuutku htjela da preskocim sve,procitam par posljednjih srtranica ,pa nastavim tamo gdje sam stala.Knjiga je jako slikovita,pa citalac stice utisak da je on u svoj toj prici...Svima preporucujem da procitaju ovu,zaista ocaravajucu knjigu,i sigurna sam da se necete pokajati!

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.03.2014. — Jedna lepa, opustajuca knjiga,koja verno prenosi neko drugo istorijsko doba.Citajuci je moze se zamisliti svaka gradjevina,garderoba ili licnost koju je Sevalije opisivala.Knjiga isijava strast,mada je ona sasvim lepo upakovana bez vulgarnih detalja.Vredi je procitati i upoznati se sa junacima ove knjige.

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.03.2014. — Jedino su umetnost i snovi polja na kojima je sve moguće i dozvoljeno. Umetnost budi čula i podsvesno, ukida razlike među ljudima i spaja nas u sferama gde prestaje obično. Vermer jeste postojao, ali Grit? Volim da mislim o njoj kao o slikarevoj Muzi, duši, snu koji mu je šapnuo da je umetnik stvoritelj jezika razumljivog za sve.

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

07.03.2014. — Cvrsto verujem da je jedan od osnovnih principa umetnosti da postavi gledaoca u poziciju gledanja na svet razlicitim ocima, zgrabi nijanse i cineci im potrebne filtere, preispita sliku i obori prethodnu viziju. Na osnovu ovog principa, Vermer i Sevalije to rade. Jedno miluje glatku povrsinu platna, dugo vraca citaocu prevod u prozi, zivopisnog i jasnog, flamanskog slikarstva. Otkrivamo kako umetnost moze da transcendira horizont iskustva i pretvori u ludilo ljubavi i uzbudjenja, kao flamanskog slikarstva, u svojoj vernoj i savrsenoj predstavi razuma univerzuma, paradoksalno, da ide iz njega, da pokaze stvarnost cak vise istina. Divna prica i ponekad senzualna, vraca nas u surovu relanost pokazujuci nam kako protagonista pada iz svog sveta iluzija da preuzme put koji ce dovesti do realnog zivota koji nije napravljen od boja, nijansi i ramova. Siromasni su prinudjeni da salju svoje cerke da sluze u kuci bogatih, a katolici i protestanti su zatoceni u razlicitim delovima grada. Preporuke.

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.09.2014. — Imam je, davno sam je procitala ,na moru ,na plazi,za dva vrela popodneva.Jedna devojcica mi je prosula nes frape po njoj ,po povratku sa letovanja kupila sam novu...Ali ni staru nisam bacila ,odnela sam je u selo. Dali ste mi ideju, mogla bih ponovo da je citam ,taman zavrsavam jednu drugu divnu knjigu. ..

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

06.09.2014. — Uvučen u lavirint emocija koje nagoni umetnika, prvo Ševalije kao pisca, a potom slikara, zahvaćenog strašću koji stvara očaravajuće intrigantan portret, čitalac kroz meandre dvostrukog nadahnuća, nošen zbrkom sopstvenih emocija, neizvesnosti i očekivanja, i sam počinje da sanja svoje peščane dine želja mogućih rešenja...sve dok ih vetar stvarnosti ne transformiše u nešto neočekivano drugačije.

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

07.09.2014. — Mene uvijek fasciniraju pisci kako "uđu" u lik. Tako i u ovom romanu, kako razmišlja ta 12-ogodišnja ili 13-ogodišnja djevojčica odnosno kako je tačno pročitala pogled odraslog muškarca.

o knjizi "Devojka sa bisernom minđušom"

08.09.2014. — Lep stil Trejsi Ševalije sa zanimljivim zapletima i neočekivanim raspletima koji prate svako njeno delo i umeju da probude velika osećanja u nama, bez obzira što smo "samo" u knjizi. Ukoliko biste želeli da prošetate prelepim trgovima i oslušnete duh meštana (a nemate za to dovoljno vremena ili novca) ili pak da osetite jedno davno vreme i svevremene emocije, možda je pravo rešenje da pročitate ovu knjigu.

Trejsi Ševalije, biografija

Pažnju književne javnosti Trejsi Ševalije je privukla romanom Devojka sa bisernom minđušom, svojevrsnim pokušajem da se da odgovor na pitanje ko je devojka sa istoimene slike holandskog majstora Johanesa Vermera iz XVII veka.O samoj priči koju je izgradila oko misteriozne devojke sa slike, Ševalije kaže: „Rano sam odlučila da to bude jednostavna priča, jednostavno ispričana. Rečima sam pokušala da dočaram Vermerov rad. To može zvučati pretenciozno, ali namera mi nije bila da predstavljam sliku r...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Trejsi Ševalije

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga