Diplomatski izveštaji: 1936-1941.

Diplomatski izveštaji: 1936-1941.
Oblast:Istorija
Izdavač:Catena Mundi

Reč izdavača:

’’Diplomatski izveštaji 1936–1941.’’ je 16. tom kritičkog izdanja sabranih dela Miloša Crnjanskog. Prvi put objavljujemo poverljive diplomatske izveštaje Miloša Crnjanskog koji su decenijama bili zarobljeni na mikrofilmovima u Arhivu Jugoslavije i nedostupni javnosti.

Autentični pogledi Miloša Crnjanskog na nacizam i fašizam.
Izveštaji o stavu nemačke i italijanske javnosti o Srbima i Jugoslaviji.
Proročke analize onoga što čeka Kraljevinu Jugoslaviju u osvit Drugog svetskog rata.
Analiza razvoja fašizma u Italiji i nacizma u Nemačkoj.

Kao dopisnik Centralnog presbiroa Miloš Crnjanski je bio deo kraljevskih diplomatskih ambasada u Nemačkoj i Italiji 1936–1941. ’’Diplomatski izveštaji’’ Miloša Crnjanskog predstavljaju do sada neobjavljene depeše koje je na gotovo svakodnevnom nivou slao u Beograd.

Crnjanski je svakodnevno čitao nacističku i fašističku štampu i izveštavao sa važnih političkih događaja u ovim državama. Pažljiv i pronicljiv posmatrač, autor ’’Seoba’’ je često u svojim izveštajima pisao i više nego što se od njega tražilo. Vodeći politički krugovi u Kraljevini Jugoslaviji nisu ga uvek razumeli.

Uočavao je negativno pisanje nemačke i italijanske štampe o Srbima i Jugoslaviji, ali je istovremeno kritikovao i tipično naš nemar da se takvo stanje popravi. Miloš Crnjanski je trebalo da svoj rad posveti poboljšanju slike o Kraljevini Jugoslaviji, ali često bez ikakve podrške iz zemlje. On neretko piše kako veći prodor u stranoj štampi ostvaruju hrvatski separatistički krugovi, dok, istovremeno, on „na raspolaganju“ nema ni pisaću mašinu.

Pišući diplomatkse izveštaje, međutim, Crnjanski i dalje ostaje veran svom pripovedačkom daru. Neretko, on događaje opisuje kao književnik, koristeći metafore koje otkrivaju njegovo intimno razumevanje političkih procesa. Evo primera kada daje pregled staljinističkih procesa 1938: „Smrt je raširila krila preko ovih ljudi u Staljinovim kandžama. 21 optuženi sedi pred mikrofonom i svi priznaju. Svi govore, svi se optužuju. Kao da smo u nekom teatru, u kome govore marionete.“

Ljubiteljima političkih eseja Crnjanskog i njegovim vernim čitaoca ova knjiga je neophodna. Da bi se razumeo potpuni politički profil Miloša Crnjanskog, ovu knjigu treba čitati zajedno sa ’’Političkim člancima’’. Tek u tom susticaju njegovog javnog i poverljivog pisanja čitalac će moći da vidi koliko je njegova misao bila britka a zaključci dalekosežni.

Izdanje 16. toma kritičkog izdanja Dela Miloša Crnjanskog objavljujemo zajedno sa Zadužbinom Miloša Crnjanskog. Priređivači i autori istorijskih komentara su Aleksandar Stojanović i Rastko Lompar.

Komentari čitalaca o knjizi "Diplomatski izveštaji: 1936-1941."

Upišite komentar...

Miloš Crnjanski, biografija

Miloš Crnjanski je srpski književnik i jugoslovenski diplomata, poznat kao jedan od najvećih ekspresionističkih pesnika 20. veka. Rođen je 26. oktobra 1893. godine u Crnogradu, u Mađarskoj, u osiromašenoj građanskoj porodici. Otac Toma bio je niži činovnik koji je zbog svog temperamentnog zastupanja srpske manjinske politike "prognan" iz Banata, iz Ilanče u Čongrad. Majka mu se zvala Marija Vujić i bila je rodom iz Pančeva. Crnjanski je od 1896. odrastao u Temišvaru, u patrijarhalno-rod...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga