Đura Jakšić: Pesme

Đura Jakšić: Pesme
Oblast:Poezija
Izdavač:Kairos

Temperamentni vojvođanski pesnik budio je interesovanje mnogih književnih kritičara i istoričara književnosti koji u svojim saopštenjima, interpretirajući liriku, nisu ispuštali iz vida ni njegov život niti narav.
Svaki trenutak, svaki događaj svoga tegobnog života Jakšić je u poetsku misao pretakao. Čitav se Đurin život iz pesama njegovih spoznaje, provlači se nit nemirne sudbe, trzavica, nezadovoljstva i boli kroz gotovo sve stihove jednog od naših znamenitih romantičara. To je znak da je on život prigrlio u svoj punoći, da je ponirao u njegove neravnine i o svemu zauzimao stav. Kada se životu u oči gleda i gazi trnovitim putem, rađa se gnevna priroda i osećaj ogorčenosti kakav je i Đurina duša poznavala.

Komentari čitalaca o knjizi "Đura Jakšić: Pesme"

Upišite komentar...

Đura Jakšić, biografija

Đura Jakšić je bio srpski slikar, pesnik, pripovedač, dramski pisac, učitelj i boem. Rođen je 8. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) 1832. godine u Srpskoj Crnji, u Banatu, u svešteničkoj porodici. Otac ga upisuje u trgovačku školu iz koje beži tri puta i na kraju upisuje nižu gimnaziju u Segedinu. Posle završene osnovne škole u Srpskoj Crnji i niže gimnazije u Segedinu (danas Mađarska), odlazi u Temišvar (danas Rumunija) da uči slikanje. Uoči revolucionarne 1848. godine bio...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Đura Jakšić

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga