Don Huan

Don Huan
Oblast:Ljubavni romani
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Rođen kao Andalužanin, a Galisijac po opredeljenju, Torenteov Don Huan oseća se pre svega kao Tenorio – veoma je veran porodici i tradiciji. Doteran i s crnim naočarima, danas se ističe u Parizu kao nekad ranije u Sevilji. Uvek je u društvu Leporela, đavolka koji se skriva pod maskom naklonosti ka teologiji i redovnicima. Uvek je tu i neka žena koja bi ga progonila, tako da ga svuda prati Sonja, lepa crvenokosa Šveđanka. Sa četiri veka za sobom, nije naročito raspoložen za tumaranje, ali ne može da se prikloni večnom odmoru, pošto su mu zabranjeni i nebeski mir i paklene muke. Uprkos svemu, ne nedostaje mu poletnosti da se uvuče u pripovedačevo telo i izdiktira mu, u lepoj i odmerenoj prozi, priču o svom životu, punu pustolovina i ljubavisanja. Osuđen da živi sve dok ima ljudi koji veruju u njegovo postojanje, obitava na nestalnom rubu između čarolije i sna.

Ovo je zaplet kojim nam Torente Baljester predstavlja jednog Don Huana zavodljivijeg i maštovitijeg nego ikada i ostavlja čitaoca, na samom kraju, kao zadovoljnu žrtvu, koju je izigrao sam Zavodnik.

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Don Huan".

Komentari čitalaca o knjizi "Don Huan"

Upišite komentar...

o knjizi "Don Huan"

08.12.2013. — Svako od nas je cuo za legendarnog Don Huana (Don Zuana) i njegove avanture. Ova, i vise nego interesantna licnost, zasluzuje da se njegovo ime nadje u mojoj biblioteci. Da li je on zaista stvaran ili postoji zato sto verujemo u njega? Pocujte njegovog vernog slugu Leporela koji ce dosta otkriti jednom novinaru o svom gospodaru, pokusavajaci da ga ubedi da poveruje u njih.

Gonsalo Torente Baljester, biografija

Gonsalo Torente Baljester je, nema sumnje, jedan od španskih pisaca koji su obeležili književnost na španskom jeziku XX veka. Njegov opus obuhvata sve žanrove osim poezije. Najveći deo svoje stvaralačke energije ipak je posvetio romanima. Međutim, ništa manje nije značajna ni njegova delatnost istoričara književnosti.Rođen je 1911. a umro 1999. godine u Salamanki. Dobitnik je brojnih književnih nagrada: Nacionalne 1981. godine, Princa od Asturijasa 1982. i Servantesove, svakako najprestižnije nagrade za književnost na španskom jeziku, 198...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Gonsalo Torente Baljester

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga