Duša ova slavenska

Duša ova slavenska
Oblast:Poezija
Izdavač:Kreativna radionica Balkan

Ova knjiga vodi vas u duboko ontološko traganje po čovekovoj unutrašnjosti. Celokupno ovo traganje predstavlja ilustraciju ,,dubljih slojeva ličnosti", u Jungovom smislu - ono što shvatamo kao "nesvesno", kako bi izrazili i osvetlili pozitivni aspekt fenomena ,,duše slavenske".
Ovaj fenomen često se posmatra u negativnom kontekstu - patetičan, melanholičan, apatičan - ali autorka ističe da se on javlja i kod pripadnika drugih nacija, ne samo Slovena. I drugi narodi su već neko vreme bili izloženi jakom pritisku, a autorka je uspela da ovaj model "duše slavenske" prikaže kao izuzetno terapeutski efektivan.
Naime, taj efekat se postiže tako što se tekst čita kao roman, pri čemu duša predstavlja lik koji je izražen preko svojih modifikacija: devojčice, srednjoškolke, misteriozne devojke, žene-majke i starog heroja, koji predstavljaju njene različite slojeve, čime se sugeriše da bi čitalac moga biti svestan značenja ovih simbola, a njihov razvoj i dovođenje u vezu sa fiktivnim elementima, predstavlja različite manifestacije puta koji duša prolazi.
Kako roman odmiče, tako se i "duša slavenska" postepeno dovodi u vezu sa njenim pozitivnim aspektima: snaga, jačina, sposobnost brzog reagovanja u kriznim situacijama, ljubav, toplina itd.
Najveća vrednost ove knjige je to što je napisana kao roman, a ne kao tzv. priručnik za samopomoć, pa na taj način bliže i efektivnije oslikava pozitivne aspekte fenomena ,,duša slavenska".

Komentari čitalaca o knjizi "Duša ova slavenska"

Upišite komentar...

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga