Eskandar

Eskandar
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
ISBN:978-86-521-0809-1
 Odlomak iz knjige

Dirljiva priča čoveka koji živi sudbinu svoje zemlje

Godina je 1908. Sunce nemilosrdno prži selo u zabitima, negde duboko na jugu Irana. Uprkos zabrani, Eskandar se usuđuje da pređe brdo, da prekorači granicu dozvoljenog sveta. Tamo iza su neznanci, plavokosi tuđini koji kopaju rupe u njegovoj zemlji. Stranci imaju vodu i hranu, sve što nedostaje ljudima u selu.

Ovim otkrićem započinje Eskandarova pustolovna koja će trajati stotinu godina njegovog dugog života. On je predvideo mesto prvog izvora nafte, on je svedok ratova, okupacija i revolucija koji su odlučivali o sudbini Irana. Bio je tu i kada je nacionalizovana iranska nafta i kada su Amerikanci, tajno pripremanim državnim udarom u Iranu, izmenili tok istorije ne samo ove zemlje nego i čitavog sveta. Kako sećanja ne bi izbledela, Eskandar ih zapisuje. Beležeći svoje doživljaje, on ispisuje vek istorije svoje zemlje.

Siba Šakib ovim izuzetnim romanom prikazuje ćudljivu sudbinu Irana i njegov put od arhaičnog društva, u koje prodiru zapadni uticaji u vreme kada Evropom tutnje svetski ratovi, do proterivanja persijskog šaha, i dalje – sve do naših dana. U ovu dirljivu priču utkan je ključ za razumevanje današnjih političkih i društvenih zbivanja na prostoru nekadašnje Persije.

„Knjiga Eskandar dotiče duše čitalaca poetskom tananošću i snagom prekrasnog pripovedanja.“ - Süddeutsche Zeitung

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Eskandar".

Komentari čitalaca o knjizi "Eskandar"

Upišite komentar...

Siba Šakib, biografija

Siba Šakib je rođena u Iranu. Odrasla je u Teheranu gde je pohađala Nemačku školu (Deutsche schule). Stekla je ime kao režiserka nagrađenih dokumentarnih filmova. Njena knjiga Bog dolazi u Avganistan još jedino da bi plakao postala je svetski bestseler. Trenutno priprema film po svom romanu Samira i Samir.... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga