Hotel Borg

Hotel Borg
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Slavni dirigent odlučuje da se našali sa svojom publikom i za svoj oproštajni koncert bira krajnje neobično mesto i vreme – malu drevnu crkvu u Rejkjaviku, na Islandu u vreme polarne noći. Da „šala“ bude zanimljivija, koncert će pratiti pedeset žitelja Rejkjavika, nasumično odabranih iz telefonskog imenika.

Osim slavnog dirigenta, glavni protagonisti na pozornici i u romanu su hirovita operska solistkinja i dečak-solista željan da proživi uskraćeno detinjstvo. Sve troje su na zalasku karijere i posle napornih proba povlače se u mali ljupki hotel Borg – toplu oazu usred nestvarnog ostrvskog krajolika – u kom se svako suočava sa sopstvenim životnim izborima i proživljava najdublje intimne i profesionalne krize.

 

Istovremeno, sreću se islandski lepotan Aukon Peterson, najpopularniji mladić na ostrvu koji razuzdanim životom pokušava da nadoknadi duboko nezadovoljstvo i odagna strah od samoubistva i skroman i malo čudan, Oskar iz Geteborga, zaljubljenik u muziku koji je propustio maestrov pretposlednji koncert te je odlučio da po svaku cenu ne propusti i oproštajni. S obzirom na način odabira publike, to je gotovo nemoguć poduhvat tim pre što Oskar nema jasan plan.

 

On i Aukon sklapaju đavolsku opkladu s paklenim ishodom.

 

 

„Nikola Leka je možda poslednji romantičarski pisac veka.“

Oservatore Romano

 

„Nikola Leka ima hrabrosti da puca visoko. I ne promašuje.“

Il Mesađero

 

„Nikola Leka piše onako kako se nekad pisalo: za večnost. Raduje me što još postoje takvi mladi pisci.“

Serđo Maldini, pisac

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Hotel Borg".

Komentari čitalaca o knjizi "Hotel Borg"

Upišite komentar...

Nikola Leka, biografija

Nikola Leka rođen 1976. u Kaljariju. Umetnik je koga ne drži mesto. Mnoge godine je proveo u Engleskoj (što je veoma ozbiljno iskustvo za Italijana sa Sardinije). To mu, međutim, nije smetalo da u uglednoj izdavačkoj kući Marsilio objavi knjigu Concerti senza orchestra koji je 1999. godine bila u užem izboru za najprestižniju književnu nagradu Strega i nagradu Regijum Julije za prvoobjavljeno delo, a potom je objavio i Ritrotto natturno i Hovisto tutto (Hemingvejeva nagrada 2003. godine).... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga