Italijanski sekretar

Italijanski sekretar
Oblast:Trileri
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Tvorac istorijskog trilera latio se najvećeg detektiva-naučnika u istoriji.

Najnovija pripovest Kejleba Kara (po narudžbini zadužbine ser Artura Konana Dojla) počinje šifrovanim telegramom koji je Šerlok Holms dobio od svog brata Majkrofta. Slavni detektiv otkriva doktoru Votsonu da je pozvan u Škotsku, u pomoć kraljici Viktoriji. Oni kreću brzim vozom na sever; pošto su zamalo izbegli smrt na putu, pridružuje im se Majkroft i obaveštava ih o svirepim ubistvima poznatog arhitekte i njegovog predradnika tokom priprema za obnovu krila slavne i zlokobne palate Holirud u Edinbirgu.

Majkroft je zatražio pomoć svoga brata u rasvetljavanju ovih ubistava koja su možda ključ za daleko složeniju i opasniju zaveru protiv kraljičinog života. Ali okolnosti smrti ove dvojice nesrećnika prizivaju sećanje na još jedno strašno ubistvo izvršeno u Holirudu – na ubistvo „italijanskog sekretara“, Davida Ricija. Prepreka? Ricija, učitelja muzike i poverenika škotske kraljice Meri, iskasapili su na njene oči tri veka ranije pristalice engleske kraljice Elizabete (možda i uz odobrenje te nepopustljiver vladarke), u pokušaju da slome duh vrlo nezavisne mlade škotske kraljice.

Holms uznemirava Votsona nagoveštajem da je možda osvetoljubivi duh italijanskog sekretara uzeo ova dva života kako bi kaznio sve koji remete mir njegovog večnog boravišta. Jesu li ove dve smrti samo podudarnost? Jesu li stara politička suparništva ponovo podigla svoje otrovne glave? Ili italijanski sekretar zaista vrši svoju jezivu osvetu?

Ispripovedan s jedinstvenim smislom za istorijske pojedinosti i strukturu ljudskog zla, novi roman Kejleba Kara obogaćuje nasleđe Konana Dojla opčinjujućom, ali neumoljivo zahuktalom pričom koja nas vodi u svet nov čak i za samog Šerloka Holmsa.

Komentari čitalaca o knjizi "Italijanski sekretar"

Upišite komentar...

o knjizi "Italijanski sekretar"

08.12.2013. — Ovo je prvi put da se susrecem sa avanturama Serloka Holmsa. Dela Artura Konana Dojla nisam citala, a gospodina Holmsa znam samo sa filmskog platna gde mi se nije nikako svidjao.:) Knjigom sam odusevljena! Svim obozavaocima ovog intrigantnog detektiva bih preporucila da procitaju, a oni koji nisu, verujem da ce postati. Zamrseni slucaj u kraljevskom dvorcu dovodi dva stara prijatelja, Holmsa i dr Votsona, do zanimljivog, ali jezivog verovanja u duha italijanskog sekretara koji, kazu, kruzi zapadnim delom tornja. Kroz knjigu cete upoznati i starijeg Holmsa, brata poznatog detektiva koji uziva nesvakidasnju paznju Njenog velicanstva. Resavanje slucaja pratimo zahvaljujuci zapisima dr Votsona. Na kraju knjige postoji zanimljiv pogovor gde nastoje da se uporede likovi ove knjige sa likovima iz romana "Alijenista". Ukleti zamak, jeziva proslost, lesevi, istorijski duh, "krv koja se ne susi", samo su neki od sadrzaja ove knjige koja ce vam drzati paznju sve do poslednje stranice.

Kejleb Kar, biografija

Rođen je u Njujorku 1955. godine. Danas živi u okrugu države Njujork u gradiću Berlin, na farmi Misery Mountain. Diplomirao je istoriju na njujorškom univerzitetu. Napisao je četiri romana: Alijenista, The angel of Darkness, The devil soldier, The lessons of Terror. Osim beletristike, bavi se još i vojnim i političkim pitanjima. Urednik je časopisa MQH: Kvartalni magazin za vojnu istoriju. Radio je takođe i na televiziji, filmu, kao i u pozorištu. Osim što piše knjige predaje i vojnu istoriju na koledžu Bard kao gostujući profesor. Kajleb...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Kejleb Kar

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga