Izabrani eseji

Izabrani eseji
Oblast:Esejistika
Izdavač:Solaris

Kada razmišljamo o problemu eseja i esejistike, često se hvatamo u koštac sa jednom nedovoljno definisanom i određenom formom.

Nauka o književnosti je uvek više ukazivala na problem definisanja eseja kao žanra, jer je neodređenost i neuhvatljivost eseja uglavnom opažala kao posledicu njegovih dvaju karakteristika - subjektivnosti i hibridnosti.

Celovitost autorske ličnosti najčešće prestavlja jedini ujedinjujući element eseja, a ako je subjektivnost garant esejističke forme, onda predmet o kojem se raspravlja određuje esej na sadržinskom nivou.

Komentari čitalaca o knjizi "Izabrani eseji"

Upišite komentar...

Borislav Pekić, biografija

Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osuđen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza ...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga