Jadnici

Jadnici
Oblast:Klasična književnost
Izdavač:Vulkan izdavaštvo
ISBN:978-86-10-00068-9
 Odlomak iz knjige

Epski roman o iskupljenju, požrtvovanosti, ljubavi i patnji...

Jadnici pripovedaju priču o Žanu Valžanu, koji je proveo devetnaest jezivih godina u zatvoru jer je ukrao veknu hleba. Pošto je izbavljen zahvaljujući dobročinstvu, pruža mu se prilika da spozna sreću, ukoliko bude uspeo da pomogne kćerki mlade Fantine. Međutim, istrajni policijski inspektor Žaver ne dozvoljava Žanu da pobegne od prošlosti.

Na listi bestselera otkako je objavljen, roman Jadnici vešto prepliće lične sudbine sa turbulentnom istorijskom epohom u jedinsvenu, raskošnu i maštovitu dramatičnu priču o životnim nedaćama.

Bezvremeno remek-delo. - Guardian

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Jadnici".

Komentari čitalaca o knjizi "Jadnici"

Upišite komentar...

o knjizi "Jadnici"

06.12.2013. — Knjiga je pravo remek delo! Mogla bi je ponovo pročitati...

o knjizi "Jadnici"

09.01.2014. — u grandioznoj scenskoj formi donosi liričnu vivisekciju društvenog dna, gde pronalazi inspirativan materijal za preispitivanje niza univerzalnih antropoloških, istorijskih, političkih, religioznih, kao i emotivnih značenja. remek delo za sva vremena .

o knjizi "Jadnici"

09.01.2014. — Viktor Igo je u romanu "Jadnici" ogolio mracnu stranu Pariza pokazavsi da njega ne cine samo raskos i sjaj. U senci znacajnih istorijskih dogadjaja prikazao je dramaticne sudbine ljudi sa drustvene margine. Nad bedom, bolescu i ocajem koji prozimaju ovaj roman trijumfuju ljubav i humanost. Delo zadivljuje i mudroscu Viktora Igoa, jednog od najvecih francuskih pisaca:"Niti ima rdjave trave niti rdjavih ljudi. Ima samo rdjavih odgajivaca".

o knjizi "Jadnici"

10.01.2014. — "Jadnici" je delo koje je Viktor Igo napisao u doba kada je dospeo do najvise tacke u svim oblici njegovog stvaralastva. Moralisticko-humanisticki roman u kome je obuhvacen sirok dijapazon francuskog drustva, prve polovine 19 veka. Bavi se problemima dobra i zla, religije i politke,zakona i pravde, kroz likove , istorijske situacije, sve u kontekstu Francuske i njenog Heroj romana je Žan Valžan, osudjen zbog kradje hleba koji je bio namenjen gladnoj deci njegove sestre provodi 19 godina u tamnici. Ogorcen, zamrzeo je covcecanstvo i pravdu, iznova pokusava da pobegne iz zatvora i neprijatelja Zavera, inace policijskog inspektora zbog koga se i nasao u tamnici. ŽaveR je opsesivan lik, kao ledeni izvrsitelj i postovalac zakona, reda i discipline pretvorio se u negativnog heroja romana. Radije bira samoubistvo nego oprostaj! Dok Valzan, pak oprasta na kraju i policajcu.Po izlasku iz zatvora, Valžan je prenocio kod biskupa Mjuriela, kome ce ujutru da ukrade svecnjake. Policija ga je p

o knjizi "Jadnici"

10.01.2014. — Toliko jak roman Igoa da sebi dajem slobodu da neke odlomke mogu komparirati sa danasnjom situacijom na Balkanu i u svetu.Toliko materijalizma da je 80% ljudi,ako ne i vise doslo do stadijuma da se pita,kao i Igo-kako izgurati dan,a ne sedmicu.Strah me da ne stignemo do simbolicne vekne hleba!A Na dobrom smo putu :( Jedno od njegovih najjacih dela,zalim sto ga nemam u kolekciji.

o knjizi "Jadnici"

10.01.2014. — S jedne strane-najveca ljubaznost, s druge-opasno zlo. S jedne strane-sreca, radost, vedrina; s druge strane-ruka siromastva u ruci kukavicluka. Pokusavam da opisem koliko duboko me je knjiga dotakla i emotivno ukljucila u vrtlog osecanja. Od zivota do smrti, ljubavi, siromastva, a onda opet-lepota, pohlepa, ozlojedjenost, iskupljenje, odanost, revnost, skromnost. Domovina, sloboda, hrabrost. Sve ima svoje poglavlje, fokusirano u potpunosti na njega. Kao enciklopedija, ali jos dinamicnija. Igo vam ostavlja gorak ukus u ustima. Napisao je, na neki nacin, kritiku burzoaskog drustvenog vremena. Kompleksna prica sa mnogo likova. "Jadnici" nam govore o bolu izgnanika, prosjacenju istine, ljudske duse u nevolji, pravde i pravnog sistema na snazi u tadasnjem francuskom drustvu, da ne pominjemo istoriju, politiku i socijalne sisteme. Igo ne zaboravlja da ukljuci i duhovni element u ovom poslu i u ljubavi, kako ljubav izmedju muskaraca i zena, tako i porodicnu ljubav, oprastanje i milost.

Viktor Igo, biografija

Viktor Mari Igo  bio je veliki francuski pisac i predvodnik mnogih književnih i političkih generacija. Rođen je 26. februara 1802. u Francuskoj, umro je 22. maj 1885. godine. Za njegovo ime vezan je nastanak francuske romantičarske književnosti. Viktor Igo je je bio pesnik, romansijer i dramski pisac. Bio je aktivan učesnik političkog života Francuske. Igo je rano stekao književnu slavu koja ga je pratila sve vreme njegovog dugog života. U petnaestoj godini njegove stihove su zapazili i pohvalili najviši članovi...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Viktor Igo

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga