Kaligula

Kaligula
Oblast:Istorija
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Može li rob odlučiti sudbinu cara?

Gaj Julije Cezar Avgust Germanik, treći rimski car, poznatiji je pod imenom Kaligula, imenom koje je postalo sinonim za dekadenciju, okrutnost i ludilo.

Ruf, mladi rob, raste daleko od razvratnog carskog dvora. Radeći sa svojim gospodarom koji je krotitelj životinja za gladijatorsku arenu, mladić otkriva da ima urođeni dar za uvežbavanje zveri. Glasine o njegovim čudesnom umeću brzo stižu do Rima i Ruf dolazi da održi predstavu pred najvažnijom publikom u carstvu. U areni upoznaje Kupidona, jednog od najslavnijih gladijatora u Rimu.

Rufova slava krotitelja životinja i prijateljstvo s Kupidonom privlače pažnju surovog cara koji zahteva da mladića dovedu u carsku palatu, u kojoj je sve podređeno Kaligulinom promenljivom raspoloženju. On je podjednako velikodušan koliko je okrutan, megaloman koji sebe proglašava bogom ali istovremeno živi u stalnom strahu od zavera. Ali njegova paranoja nije bezrazložna. Carski dvor je stecište spletki u koje su Ruf i Kupidon uvučeni protiv svoje volje. Cilj zavere je Kaligulino ubistvo. Ali može li sudbina cara zavisiti od jednog roba?

„Daglas Džekson nas uvodi u mahnit i moćan svet jednog od najkontroverznijih rimskih vladara... Ovo je roman koji je podjednako svetao i mračan, živopisan, misaon i svež. Izuzetno delo koje mora imati svaki kolekcionar rimske istorijske fikcije.“

Manda Skot

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Kaligula".

Komentari čitalaca o knjizi "Kaligula"

Upišite komentar...

Daglas Džekson, biografija

Daglas Džekson je rođen 1956. godine u Džedborou na škotskoj granici. Sa nepunih šesnaest godina napustio je školu, ali se ubrzo, na nagovor oca, zaposlio kao reporter u lokalnim novinama. Potom je trideset godina radio za lokalne i nacionalne novine. Njegova upornost u radu dovela ga je do sadašnjeg radnog mesta gde radi kao pomoćnik urednika u redakciji lista Skotsmen. Živi u mestu Bridž of Alan sa suprugom Alison i troje dece. U slobodno vreme voli da peca i gleda ragbi.... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga