Ko je Lu Šortino?

Ko je Lu Šortino?
Oblast:Poezija
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

U jednu prodavnicu na Siciliji uleću pljačkaši. Policijski potporučnik koji se tu slučajno zatekao okreće se i vadi službeni pištolj. Čuje se prasak, delići potporučnikovog mozga lete na sve strane, a tri prilike beže iz prodavnice. Bila bi to najobičnija pljačka sa slučajnim ubistvom da dve od tri prilike nisu najpouzdaniji momci ujka Sala, otmenog lokalnog bosa, i da treća prilika nije Nik Palumbo, najbolji prijatelj Tonija, Salovog sestrića i uvaženog frizera. Slučaj je složeniji utoliko što ujka Salu ne ide u korist da satera u ćošak Nika Palumba, a s njim i tipa koji je tek stigao iz Njujorka: Lua Šortina, unuka Lua Šortina starijeg, jednog od glavnih italoameričkih bosova.

Svoju detektivsku priču obogaćenu neodoljivim humorom Otavio Kapelani smešta u noćne predele Katanije, u okruženje otmenih mafijaša, mudrih kriminalaca, neobičnih frizera, uduvanih muzičara, raskalašnih devojaka i beznačajnih filmskih stvaralaca.

Roman Ko je Lu Šortino? preveden je na deset jezika. U Kapelanijevoj knjizi sva ranija kinematografska i književna iskustva o problemu mafije ponovo su promišljena, na način koji jednako zasmejava i opominje. U odnosu na roman Ko je Lu Šortino? junaci filma Čast Pricijevih deluju naprosto infantilno, a oni iz Petparačkih priča meki su i bezopasni kao plišane mece.

Komentari čitalaca o knjizi "Ko je Lu Šortino?"

Upišite komentar...

o knjizi "Ko je Lu Šortino?"

08.12.2013. — Mnogi ovu knjigu poistovecuju sa serijom "Sopranovi". Moram reci da tu seriju nikad nisam volela, ali me je zato knjiga osvojila. Uronite u tajne sicilijanske mafije, Lu Sortina, njegovog dedu don Lua, ujka Skalija, Tonija, Frenka Ere, Leonarda Trenta i mnogih drugih. Knjiga je prozeta takvim humorom da ce vas naterati da brzo okrecete stranice, a kada dodjete do kraja, bice vam zao sto se zavrsila. Kazem iz iskustva. Nikada pre nisam procitala knjigu koja se toliko razlikuje od drugih. Izvanredno italijansko delo sa velikim brojem engleskih izraza. Uzivancija!

Otavio Kapelani, biografija

Otavio Kapelani rodio se 1969. u Kataniji. Studira filozofiju, a kao temu za diplomski rad odabrao je Habermasa. Uzgaja rogač, a osnovao je i rok sastav. Objavio je La morale del cavallo (Konjski moral), filozofski dijalog za koji je pogovor napisao Manlio Zgalambro. Ovo je njegov prvi roman.... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga