Kristina švedska - Žena gotovo slučajno

Kristina švedska - Žena gotovo slučajno
Oblast:Kultura, umetnost, religija
Izdavač:Ljevak
ISBN:9789533552200

Roman govori o životu švedske kraljice Kristine koja je živela u sedamnaestom veku. Bila je to jedna nezavisna žena, emancipovana, buntovna i povrh svega nepredvidiva.

Volela je umetnost i filozofiju. Sagradila je prvo dvorsko pozorište. Njena prepiska je veoma značajna i bogata - dopisivala se sa mnogim velikim misliocima toga doba. Dok je ona bila kraljica, švedski dvor su smatrali najvažnijim kulturnim centrom evropskog kontinenta. Bila je biseksualka.

1654. godine iznenadila je sve kada se odrekla vlasti, primila katoličanstvo i preselila se u Rim. U italijanskoj prestonici zalagala se za prava žena i manjina.

Komentari čitalaca o knjizi "Kristina švedska - Žena gotovo slučajno"

Upišite komentar...

Dario Fo, biografija

Dario Fo (1926–2016) je italijanski dramski pisac, režiser, glumac i satiričar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine. Njegov dramski rad koristi metode renesansne komedije del’ arte. Delo Darija Foa obeleženo je kritikom organizovanog kriminala, političke korupcije, političkih ubistava, većine doktrina katoličke crkve i sukoba na Bliskom istoku. U skladu s idejama komedije del’ arte, njegova se dela često oslanjaju na improvizaciji. Njegove drame, posebno Mistero Buffo, prevedene su na trideset svetskih jezika, a kada se ...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Dario Fo

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga