Lu

Lu
Oblast:Biografije
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Lu Andreas-Salome, žena velike lepote i natprosečne inteligencije, rođena u Sent Petersburgu 1861. godine, bila je u svoje vreme jedna od slavnih zavodnica. Niče i Rajner Marija Rilke su bili ludo zaljubljeni u nju, Frojd je bio očaran njome. Čudno je da, uprkos činjenici da je volela muškarce i muško društvo, pre trideset pete nije dozvoljavala da joj se oni fizički približe. To ne samo da ih nije obeshrabrivalo, već se time njihova želja, kao u Ničeovom slučaju, još više razbuktavala.

Za divno čudo, iako je na hiljade stranica napisano o Lu na svim mogućim jezicima, taj i te kako ozbiljan hendikep jedva da se i pominje, a još manje razjašnjava. O tome se ništa ne zna. Fransoaz Žiru iznosi po tom pitanju jednu hipotezu kojom bi eventualno moglo da se objasni to frenetično čuvanje nevinosti. Lu je kasnije sve to i te kako nadoknadila postavši vatreni zagovornik "ljubavnih gozbi" do kraja svog života, ali uvek s muškarcima znatno mlađim od sebe.

U Nemačkoj gde je živela bila je veoma cenjeni romanopisac. Bila je jedna od prvih slobodnih žena u Evropi zato što je svojim perom uspevala da obezbedi sebi materijalnu nezavisnost i položaj u društvu.
Ali njeno najveće remek-delo je ona sama.

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Lu".

Komentari čitalaca o knjizi "Lu"

Upišite komentar...

Fransoaz Žiru, biografija

Fransoaz Žiru je rođena 21. septembra 1916. godine u Ženevi. Bila je novinar, pisac i političar. Najčešće teme njenih tekstova i romana bili su politika, seks i feminizam. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina El (1946-1953), a potom i suosnivač vodećeg francuskog nedeljnika L’ekspres čiji je urednik bila od 1953. do 1974. Godine 1953. postala je prvi francuski ministar za ženska pitanja. Živela je život emancipovane žene i često je govorila o pravima žena. S tim u vezi zanimljivo je napomenuti njen roman Lu – priča o slobod...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga