Muza

Muza
Oblast:Beletristika
Izdavač:Profil

Priča o jednom umetničkom delu, odnosno slici, ispričana kroz život dveju mladih žena: crne imigrantkinje Odelle iz Trinidada koja živi i radi u Londonu 1960-ih i boemske Olive koja živi u Španiji tridesetih godina prošlog veka.
Roman počinje s Odellinim životnim putem, 1967. godine, kada dobije stalan posao daktilografkinje kod misteriozne starije dame Marjorie Quick, za platu od deset funti nedeljno. Ubrzo upoznaje zagonetnog Lawrieja koji se u nju zaljubljuje. Lawrieju je umrla majka, a jedino što mu je ostavila je jedna umetnička slika koja je obavijena velom tajne i oko koje se sve vrti. Lawrie donosi sliku u Skelton galeriju kako bi se utvrdilo njeno poreklo i njena vrednost.
Kasnije nas autorka vraća 30 godina unazad, u 1936. godinu na jug Španije, na jedno veliko imanje blizu Malage gde se doselila tročlana boemska, ali bogata porodica Schloss. Olive, talentovana devetnaestogodišnja kći dobija pismo Umetničke škole Slade da je primljena na smer umetnosti. Međutim, njen otac Harold, trgovac umetninama, uvek je govorio da žene nikada neće biti dobre umetnice. Olive se ubrzo zaljubljuje u Isaaca Roblesa koji izgleda kao plemić, ali kojeg depresivna majka Sarah ne prestaje da nadzire. Žive izolovano, iako oko njih svet kipti - Španski građanski rat sve je izvesniji.
Autorka vas vodi kroz dva različita razdoblja i dve različite zemlje, otkrivajući postepeno šta je to što spaja ove dve mlade žene.

Komentari čitalaca o knjizi "Muza"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Jessie Burton

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga