Narodni poslanik

Narodni poslanik
Oblast:Obrazovne i priručnici
Izdavač:JRJ

"Moj humor izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života" - Branislav Nušić
Sa devetnaest godina napisao je svoju prvu komediju - "Narodni poslanik", koja je naišla na pohvale i podršku najuglednijih književnika.

Ipak je trinaest godina ležala u fioci i nije postavljana na repertoar, jer se nije dopala Aleksandru Obrenoviću, koji je ocenio da predstavljala "ruganje borcima za parlamentarizam."

U njoj je verno opisao izbornu borbu u kojoj se ne biraju sredstva: koriste se laži, intrige, klevete, uhođenja, kupovina glasova...

Glavni junak je pro-vladin kandidat, gazda Jevrem, koji ne mari za interese naroda, već se kandiduje radi lične koristi.

Komentari čitalaca o knjizi "Narodni poslanik"

Upišite komentar...

Branislav Nušić, biografija

Branislav Nušiće bio srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji, i istaknuti fotograf amater. Takođe je radio kao novinar i diplomata. Nušić je rođen 20. oktobra  1864. u Beogradu, u ulici Kralja Petra prvog, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša (cin. Alchiviadi al Nuşa) u cincarskoj porodici Đorđa i Ljubice Nuše. Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo posle Nušićevog rođenja izgubio...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga